Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako izgleda život u plutajućem selu koje leži na trski debeloj tek 2 metra? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, pleme je bilo značajno udaljeno od obale, no nakon velike oluje približili su se sigurnijem kopnu.

Jezero Titicaca izdiže se na 3810 metara nadmorske visine na granici Perua i Bolivije. Široko je 65 kilometara, a dugo čak 194 kilometara.

Jedna od turističkih atrakcija jezera Titicaca je i južnoameričko pleme Uru koje živi nesvakidašnjim životom. Na jezeru Titicaca napravili su sedamdesetak umjetnih otoka i jedan veći centralni otok koji je dom za sveukupno 700-tinjak stanovnika.

Umjetni otoci su zapravo svojevrsne platforme debljine oko 2 metara, koje su napravljene od sušene trske što raste uz obale jezera, a koje su dodatno stabilizirane velikim komadima drva. Drvo uronjeno u vodu trune, pa se treba zamijeniti i do četiri puta kroz godinu.

Do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, pleme je bilo značajno udaljeno od obale, no nakon velike oluje približili su se sigurnijem kopnu. Uz to, počeli su dopuštati turistima do dođu u njihove domove, te iskuse život plemena Uru. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,