Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako i zašto nas žvakaća guma može učiniti bucmastim?

Preuzmite sliku

Žvakaća guma postoji rame uz rame s ljudskom rasom oko 10.000 godina. Danas nam pomaže kof bgrige za zube, pa čak i u mršavljenju, piše Bright Side.

Sigurni smo da je umjerenost ključni faktor, pa čak i najzdravije stvari mogu napraviti više štete nego koristi. Dakle, sažvakajmo stvari koje moramo imati na umu, prenosi Tuzlanski.ba.

Na kraju članka možete pronaći bonus savjete o tome kako racionalno žvakati žvakaću gumu.

 • Pretjerano žvakanje može vam povećati mišiće vilice

  Stručnjaci unaprijed podsjećaju da ako previše žvačete žvakaću gumu, ova navika može nepredvidivo promijeniti vaše crte lica. Na primjer, neko može završiti s četvrtastom linijom čeljusti! Uz to, pretjerana upotreba mišića za žvakanje može izazvati glavobolju, posebno među tinejdžerima.

  Žvaka sa okusom mente može vas nagnati da jedete nezdravu hranu

  Ako redovno koristite žvake od mente prije užine, vjerovatno biste radije jeli nezdravu hranu nakon toga. Barem je ovo pokazalo istraživanje provedeno 2013. godine. To je zato što mentol u žvakaćim gumama dodaje gorčinu voćnim okusima, a neki ljudi mogu pokušati suzbiti to sa nezdravim i lako dostupnim alternativama, poput hamburgera ili čipsa.

 • Žvakaća guma bez šećera može izazvati nadutost

  Postoje dva moguća razloga zašto se to može dogoditi. Prije svega, kada žvačete, progutate i zrak koji vam može napuhati trbuh. Drugi razlog leži u šećernim alkoholima, koji se obično koriste u proizvodnji žvakaćih guma bez šećera. Iako su takvi zaslađivači neprobavljivi, neće zauvijek ostati u trbuhu, a zauzvrat se mogu formirati u mjehuriće nakon što ih bakterije koje naseljavaju crijevni trakt fermentiraju u plin.

  Umjetni zaslađivači mogu promijeniti vašu crijevnu floru

  Žvake bez šećera prilično su popularne među ljudima koji teže održavanju kondicije. Međutim, neka istraživanja kažu da ako takva žvaka sadrži umjetne zaslađivače, njezina česta konzumacija zapravo može dovesti do disbioze i potaknuti bakterije odgovorne za pretilost. 

 • Bonus: Žvačite pametno

  Ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da uživate u žvakaćim gumama bez nanošenja štete zdravlju!

  Žvaka zaslađena šećerom doslovno je slatkiš koji također doprinosi pretilosti, pa je nemojte koristiti kao način prevencije karijesa.

  Žvakaću gumu bez šećera žvačite nakon obroka do 20 minuta.

 • Razmislite o ravnoteži – ne žvačite više 14 žvakaćih guma koje sadrže sorbitol dnevno.

  Ako ste osjetljivi na umjetne zaslađivače, pokušajte odabrati žvaku koja sadrži ksilitol. Ovo je prirodni šećerni alkohol koji obično uzrokuje manje nelagode i pomaže u suzbijanju bakterija plaka. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,