Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako baloni mogu poboljšati motoričke sposobnosti vaše bebe?

Preuzmite sliku

Baloni nekada mogu poslužiti i kao više od lijepog ukrasa.

Naime, hirurzi ga koriste za određene medicinske zahvate, a helijumski baloni čak su korišteni za transport opreme za mjerenje atmosfere do Venere, piše Bright Side.

Pod pažljivim nadzorom čak i vaše dijete može imati koristi od njih, prenosi Tuzlanski.ba.

Mi smo vidjeli da neki roditelji vežu balone za ruke i noge svojih beba, pa smo postali znatiželjni i odlučili saznati zašto to rade. Ispostavilo se, da postoje i neke cool igre s balonima u kojima mogu uživati ​​i starija djeca.

Važno je raditi aktivnosti koje pomažu vašem djetetu da razvije različite vještine. Da bismo obavljali svakodnevne zadatke, moramo imati dobre motoričke sposobnosti.

Te se vještine počinju razvijati odmah nakon rođenja djeteta, a kako stare, postepeno uče sve više. Ako se ne postignu neke prekretnice bruto i fine motorike, to bi moglo imati negativne efekte na njihov život.

 • To bi moglo značiti da se njihovi mišići možda neće pravilno razvijati ili da će imati poteškoća u interakciji sa svakodnevnim predmetima, poput posuđa, knjiga i igračaka. To čak može uticati na njihovu interakciju s drugom djecom, što dovodi do niskog samopoštovanja.

  Davanje djetetu balona može imati brojne prednosti

  Jedan od načina da se igrate balonima je labavo vezivanje balona punjenih helijem oko ruku ili nogu vašeg djeteta i samo ih pustite da pomiču tijela.

  Ovo je sjajan način za jačanje bruto motoričkih sposobnosti i očnih mišića za poboljšanje praćenja i koncentracije.

  Kada dijete pomiče ruke i noge, može čuti da se baloni kreću i stvaraju buku, što mu također može pomoći da uči o uzroku i posljedicama.

  Važno je napomenuti da uvijek trebate biti s djetetom kada se igra balonima, jer to može predstavljati opasnost od gušenja. Za stariju djecu postoje zabavne stvari koje mogu raditi s balonima, a koje mogu poboljšati koordinaciju ruku i oka, finu motoriku i grubu motoriku. Na primjer, možete tražiti od djeteta da rukama, prstima ili glavom udara nehelijumski balon naprijed-nazad ili ga može udarati nogama.

 • Mogli biste sami osmisliti neke igre s balonima, koristeći i helijumske i nehelijumske balone različitih boja. Na taj način vaše dijete može vježbati prepoznavanje boja, učiti o svijetu, poput toga kako gravitacija djeluje; i naučite kategorizirati predmete. Pritom će naučiti i novi rječnik. Na primjer, riječi poput „gravitacija“ i „helij“ zasigurno će biti nove za njih.

  Osim toga, igranje balonima zahtijeva da djeca budu puno aktivnija nego kad se igraju igračkama na podu ili kada crtaju za stolom. To znači da je to dobro i za njihovo fizičko zdravlje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,