Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kakav biznis: Uči tuđe muževe kako obavljati kućne poslove

Preuzmite sliku

U mnogim porodicama većinu kućanskih poslova obično obavlja žena iz kuće, a brojni muškarci nemaju pojma šta se sve zapravo radi i kako.

Zbog toga je Velvet Garvey, iz Queenslanda u Australiji, odlučila naučiti muškarce o dnevnim poslovima nudeći online tutorijale.

Ta je Australka osnovala internetsku platformu za ‘trening’ pod nazivom Train My Mate, koja muškarce uči ‘osnovama’ kada su kućanski poslovi u pitanju.

Krećemo od veša

Na njoj objavljuje 15-minutne video materijale koje vodi njezin suprug Sam Chapman, a prva lekcija uči momke kako prati veš – uključujući ‘sve od skupljanja prljavog pranja, pranja te sušenja’.

 • – To je platforma za trening koja muškarce uči raditi kućanske poslove. Zamislila sam da koncept Train My Mate da bude muški prostor, da bude mjesto gdje muškarci mogu ići učiti jedni druge i mozgaju oko rješavanja problema – objasnila je Velvet.

  Sama priznaje kako nikad nije bila tip vrhunske domaćice te se borila s opsegom kućanskih poslova, a tek nakon što je dobila prvo dijete shvatila je koliko tu zapravo posla ima.

  Međutim, prihvatila je izazov i osmislila je režim i sistem njihova obavljanja, a u tome joj se priključio i suprug, znatno olakšavajući situaciju.

  Pritom je otkrila da čak oko 75 posto žena odbija ‘nesudjelovanje’ njihovih partnera u kućanskim poslovima, što kvari kvalitetu brojnih brakova, a može rezultirati i razvodom.

 • – Radeći to sve, unaprijedila sam se, ali razmišljala sam kako muškarci uopće nauče sve te vještine ako su odrasli u porodicama gdje to tradicionalno nisu radili njihovi očevi ni braća, pa tako ni oni te sam odlučila njima i njihovim ženama pomoći – rekla je.

  Na njeno zadovoljstvo, shvatila je kako se žene čiji muškarci preuzmu svoj dio odgovornosti u tim poslovima postaju bolji partneri u koje se žene nerijetko ponovno zaljubljuju.

  Velvet se nada da bi njezin kurs mogao pomoći nekim brakovima pod stresom nudeći jednostavno rješenje za uobičajeni problem.

  – Ako bilo ko trpi, ako se redovito svađa oko kućanskih poslova, puno je lakše pohađati 15-minutni kurs i samo se baviti tim kućanskim poslovima, nego raspravljati oko toga – rekla je. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,