Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kada se ljudi nađu na istom mjestu: Čudo od grada koji su zajedno izgradili muslimani i kršćani

Preuzmite sliku

U jugoistočnoj Turskoj, u provinciji Mardin smjestio se istoimeni grad koji je slika i prilika cjelokupne turske različitosti u kulturama i vjerovanjima.

Nalazi se samo 30 kilometara od sjeverne granice sa Sirijom i na UNESCO-ovu popisu mjesta svjetske baštine te ga vrijedi istražiti, kada prilike to dozvole.

Pogled na nekadašnju Mezopotamiju

Mardin je, između ostalog, grad specifičan po svom izgledu i lokaciji. Smjestio se na jednoj strani brda gdje su kuće posložene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, tj. na doline dviju za civilizaciju značajnih rijeka Eufrata i Tigrisa.

 • Grad na Putu svile

  Najpoznatija historijska mreža karavanskih putova koja je povezivala zapad i istok često je birana ruta svjetskih putnika. Baš se na njoj smjestio naš današnji akter, turski grad Mardin, koji svojom jedinstvenošću i raznolikošću ponajbolje svjedoči o šarmu koji pruža Put svile.

  Suživot različitosti

  Mardin je odigrao važnu ulogu u razvoju kršćanstva i bio je središte sirijske pravoslavne crkve. U njemu stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori više jezika: arapski, kurdski i turski. Iz religijske perspektive, riječ je o suživotu dviju vjera jer u Mardinu žive muslimani i kršćani, a razne su kulture prošle ovim gradom. Svaka je od njih za sobom ostavila mnoga remek-djela.

 • Sve ljepote arapske arhitekture

  Prolazeći uskim uličicama grada, pokraj krovova kuća koji služe kao terase i vrtovi, vidjet ćete brojne minarete, džamije, crkvice i samostane te zanimljive prolaze ispod kuća. Grad je svoj sadašnji izgled najviše dobio za vrijeme dinastije Artukid, koja je vladala od 12. do 15. stoljeća.

  Šta vidjeti?

  Šetati Mardinom, u kojem se mirno odvija suživot različitih kultura i vjera, samo po sebi je pravi doživljaj. Međutim, od poznatijih atrakcija tu su sirijska ortodoksna crkva iz 10. stoljeća, islamska škola Zinciriye Medresesi, Velika džamija i Citadela. Svakako posjetite i Sakip Sabanci Mardin muzej te se informirajte o burnoj povijesti ovoga grada, a kako biste razumjeli dnevni tempo, posjetite tržnicu.

 • Vrijedne ruke domaćih stanovnika

  Obrtništvo je u ovom gradu oduvijek imalo veliku ulogu u životu stanovništva, pa tako možete vidjeti umijeće rada sa srebrom, okusiti maslinovo ulje te vidjeti i pomirisati cijeli proces izrade sapuna.

  Pri posjetu Turskoj, pokušajte ubaciti u plan i Mardin jer taj, još dosta skriveni dragulj vrijedan je svake minute. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,