Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Južna Amerika: Izgubljeni svijet u kojem kiša pada skoro svaki dan (FOTO)

Preuzmite sliku

Planina Roirama nalazi se na tromeđi Venezuele, Brazila i Gvajane, te je najviši dio lanca tepuijskih visoravni u Južnoj Americi.

Najviši vrh – Maverick Rock izdiže se na 2.810 metara nadmorske visine. Planina leži na gvajanskom štitu, nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Canaima, a vjeruje se da je jedan od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, stara otprilike dvije milijarde godina.

Iako je o Roirami pisao još engleski istraživač Sir Walter Raleigh krajem 16. stoljeća, ona je još uvijek nedovoljno istražena. O njoj se pričaju brojni mitovi i legende, a igra i veliku ulogu u spiritualnom životu indijanskog plemena Pemon. Također, tek prije desetak godina počele su se istraživati neobične stalaktitne izrasline na zidovima njenih tajanstvenih špilja.

Na Roirami kiša pada gotovo svaki dan zbog čega je postala dom za nekoliko zanimljivih biljnih i životinjskih vrsta.

U niskoj vegetaciji može se pronaći biljka mesožderka Heliamphora, delikatni zvončići, kao i endemska zaštićena žaba krastača.

Vjeruje se kako je upravo ova planina i njezina spektakularna okolina bila nadahnuće i za popularnu naučno-fantastičnu priču Izgubljeni svijet o dinosaurusima koje je Arhur Conan Doyle izdao 1912. godine, prenosi Punkufer.hr.

Danas je ova planina omiljena destinacija za izletnike i planinarske entuzijaste.

Iako je put do platoa dobro označen, lako se izgubiti po njezinim brojnim stazama koje su obavijene čestom naoblakom. Upravo zato dobro je angažirati lokalne vodiče iz Paraitepuija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,