Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Još jedna saobraćajna mozgalica: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

Preuzmite sliku

Veliki broj vozača kada se nađe usred gužve, pa još u prometnoj raskrsnici nije sigurno ko ima prvenstvo prolaza. Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

Na slici, na kojoj se ukrštaju ulica sa i ulica bez prava prvenstva prolaza, saobraćaj je regulisan saobraćajnim znakovima. Da li ste vi sigurni ko i kojim redoslijedom treba da se kreće?

 • Ulicom sa pravom prvenstva prolaza kreću se dva automobila, od kojih “gornji” smeđi automobil skreće lijevo, dok “donji” plavi nastavlja pravo.

  Ulicom bez prava prvenstva prolaza kreću se tramvaj koji produžava pravo, policijisko vozilo pod rotacijom koje skreće lijevo i, iz suprotnog pravca, crveni automobil koji skreće lijevo.

  Kojim redoslijedom će se odvijati saobraćaj na raskrsnici:

  1. Plavi – smeđi – policija – crveni – tramvaj,

  2. Smeđi – policija – plavi – tramvaj – crveni,

  3. Policija – plavi – smeđi – tramvaj – crveni,

  4. Tramvaj – policija – plavi – crveni – smeđi

  Odgovor:

  Broj 3 je tačan odgovor!

  Kroz raskrsnicu prvi prolazi policijski automobil pod rotacijom, kao vozilo koje u ovoj sutuaciji ima apsolutno pravo prvenstva prolaza.

  Poslije njega, prolaze vozila koja se kreću ulicom sa pravom prvenstva prolaza i to: prvo prolazi plavi automobil, pošto on zadržava svoj pravac kretanja, a zatim i smeđi koji skreće levo.

  Kroz raskrsnicu sljedeći prolazi tramvaj, budući da i on zadržava pravac kretanja, kao i da je u pitanju šinsko vozilo. Posljednji kroz raskrsnicu prolazi crveni automobil. (prva.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje