Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jezivo otkriće: Pronašla pravo ‘čudovište’ u kamiončiću svog sina

Preuzmite sliku

Brooke Thorpe iz Tasmanije u Australiji bila je u dvorištu sa sinom (4) i rođakom (2), kad joj je dvogodišnjak donio kamion igračku.

U njemu je pauk sjedio na svojoj vrećici s jajima. Snimila je nekoliko fotografija na kojima se vidi kako ženka zaštitnički sjedi na vrećici s jajima i objavila ih na Facebooku.

– Izašla sam s malenima, kako bi se malo sunčali, kad mi je rođak donio igračku i pronašla sam ovo unutra – napisala je uz objavu. Njen sin je bio oduševljen ‘cool’ pronalaskom i obećao je da neće ometati mamu pauka. 

– Stavili smo je na sigurno i kad završi proces i mali pauci se izlegu, on će opet dobiti svoju igračku – dodala je.

Arahnolog (naučnik koji se bavi istraživanjem pauka) dr. Robert Raven iz muzeja Queensland, kazao je da je kako je u ovom slučaju oko 100 do 200 malih pauka još uvijek u ranoj dvosedmičnoj fazi razvoja. Mama pauk se sada drži za jaje kako bi osjetila ima li aktivnosti u vrećici, kazao je, dodavši kako će ona s jajima ostati otprilike dvije do tri sedmice.

  • Riječ je o vrsti pauka Huntsman, pauka lovce, koji je velik, dugonog i široko rasprostranjen širom Australije. Ko god naiđe na ovakav prizor trebao bi se kloniti i izbjegavati pomicanje majke pauka dok se bebe ne izlegu, naglašava stručnjak.

    Ženka Huntsman proizvodi ravnu, ovalnu vrećicu od bijele papirnate svile i snese do 200 jaja u nju. Zatim vrećicu stavlja ispod kore ili kamena i čuva je, ne jedući otprilike tri sedmice. Neke vrste čak nose svoju jajnu vrećicu ispod tijela dok se kreću.

    Iako su to veliki pauci, ova vrsta ne smatra se opasnom, iako posjeduju otrov i ugriz može uzrokovati neke probleme. Međutim oni nerado grizu i obično će radije pobjeći, nego biti agresivni. S druge strane, imaju korisnu ulogu ako se zavuku u kuću, jer prirodno suzbijaju štetnike. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,