Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jeziv prizor u zemlji koji bi uplašio mnoge: O čemu se zapravo radi?

Preuzmite sliku

U Facebook grupi u kojoj ljubitelji gljiva razmjenjuju fotografije raznih vrsta gljiva koje su pronašli, mnoge je iznenadila fotografija jedne specifične vrste: Gljiva koja se zove ‘mrtvački prsti’.

U Facebook grupi Mushroomcore, koja ima gotovo 30 000 članova, ljubitelji prirode dijele fotografije i priče o gljivama koje su pronašli, a neke vrste gljiva uspjele su iznenaditi čak i najveće znalce. Jedna od njih je gljiva koja se naziva ‘Mrtvački prst’ (Xylaria polymorpha), jer – kad naletite na nju pored nekog drveta u prirodi – nevjerovatno podsjeća na ruku zakopanog tijela koja izviruje iz zemlje, prenosi 24sata.hr.

 • Regan Daniels iz Sjeverne Karoline u lipnju je objavio nekoliko takvih fotografija, napisavši kako je nekada mislio da nije riječ o gljivi, nego ukrasima iz Noći vještica koje je neko odbacio. Fotografije su odmah postale viralne, a nekoliko ljudi je čak u komentarima napisalo da misle da su lažne.

  No, Daniels uvjerava da nisu. Tvrdi kako ih je našao u regiji Zapadna Sjeverna Karolina u SAD-u, u parku u kojem je često.

 • –  Šetnja tim područjem je jako lijepa, to je područje pored francuske rijeke French Broad koje okružuje prekrasan krajolik – rekao je za portal Bored Panda.

  Gljiva koju je otkrio rasla je iz panja okruženog drugim panjevima i gljivama, na zabačenom mjestu, pa nije čudo što je ostala netaknuta, bez obzira na to što je to popularna izletnička destinacija, kaže.

  – Da sam vidio nešto slično, odjurio bih glavom bez obzira i pozvao policiju – stoji u jednome od komentara ispod fotografija, koje doista podsjećaju na mjesto zločina.

  Gljiva ‘Prsti mrtvaca’  pojavljuje se tokom cijele godine, obično u podnožju panjeva drveta bukve, a povremeno i na drugim dijelovima tvrdog drveća koje je ukopano u zemlju. Obično raste u grozdovima od tri do šest ‘prstiju’, koji su često savijeni, pa ostavljaju dojam potamnjelih artritičnih zglobova.

  Gljive je zapravo teško uočiti u gustim šumama.

  To je prilično uobičajena vrsta gljiva i u Velikoj Britaniji i Irskoj, a može se naći i u cijeloj kontinentalnoj Europi i u mnogim dijelovima Sjeverne Amerike. Gljiva se ne smatra jestivom, no vjerovatno nikome ko naleti na prizor ‘mrtvačke ruke’ ne bi palo na pamet da ih stavi u usta.

  Uz ovu, postoje i još neke vrste baš jezivih gljiva, među kojima su i gljive koje se nazivaju ‘vražja urna’. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,