Subota, 31. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jezero iz Prljavog plesa se počelo misteriozno puniti nakon 12 godina

Mountain Lake se proslavio filmom ‘Prljavi ples’ iz 1987. godine. No, presušio je 2008. i tako ostao 10 godina. Ovo ljeto se opet počeo puniti vodom, što je zadivilo mještane i posjetitelje.

Mountain Lake Lodge je meka za prave obožavatelje ‘Prljavog plesa’ koji putuju u Pembroke u Virginiji kako bi vidjeli različite znamenitosti prikazane u filmu. Tamo je kabina u kojoj su ‘Baby’ i njena obitelj boravili i sjenica u kojoj su gosti pohađali satove plesa, prenosi 24sata.hr.

Ali jezero u kojem su Patrick Swayze i Jennifer Grey vježbali svoj poznati ‘lift’ nije ono što je nekada bio. Vodostaj jezera prvi se put spustio 1999., ali se vratio 2003. Godine 2006. ponovo se spustio, a do 2008, potpuno je presušio.

 • Posljednjih sedmica, međutim, nakon vlažnog proljeća, zaposlenici su primijetili kako se jezero krenulo puniti.

  – Gosti su jako uzbuđeni jer je toliko godina jezero bilo suho i više je ličilo na livadu. Najljepše je kad se napuni vodom – rekla je direktorica Mountain Lake Lodge Heidi Stone.

  Prema naučnicima, ovaj fenomen isušivanja i punjenja jezera čini Mountain Lake jedinstvenim.

  – Bazen planinskog jezera je apsolutno jedinstven, ne samo u Apalačkom gorju, već i u cijelom svijetu – rekao je profesor s Roanoke Fakulteta Jon Cawley u videu objavljenom na web stranici jezera. Cawley objašnjava da su, nakon proučavanja korita jezera, on i drugi naučnici otkrili da se u jezeru događa veliko spuštanje nivoa vode otprilike svakih 400 godina.

 • – Kad se jezero isuši, odnosno isprazni, čisti se pomicanjem sedimenata koji se nakupio u dnu jezera kroz prilično složen vodovodni sistem da bi jezero bilo veće, dublje i zadržalo čistoću – rekao je Cawley u videu. Obožavatelji će morati pričekati da vide da li će se jezero zaista potpuno napuniti, ali Stone je rekao da i bez jezera postoje druge aktivnosti u odmaralištu za uživanje, poput ‘prljavog plesa’ – tematskog vikend paketa koji uključuje lov, kvizove, i plesnu zabavu, piše CNN(Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,