Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jezero Atabad: Fascinantna ljepota koju je kreirala prirodna katastrofa

Preuzmite sliku

Jedinstveno, nadrealno, očaravajuće… Samo su neki od epiteta kojima bi se moglo opisati tirkizno jezero nestvarne ljepote na sjeveru Pakistana.

Prirodne katastrofe prouzrokuju veliku štetu zbog koje vrlo često stanovnici pate i koja je uglavnom nenadoknadiva. Sličan incident dogodio se 2010. godine u Godžalu na sjeveru Pakistana. Međutim, iako je došlo do ogromne štete, ono što je katastrofa ostavila iza sebe danas privlači hiljade turista, piše nationalgeographic.rs.

Jezero Atabad, locirano u Godžalu, u planinskoj dolini Hunza, na sjeveru Pakistana, nastalo je 2010. godine u selu Atabad usljed velikog odrona stijene. Na tom mjestu je prije toga bio samo planinski teren i selo sa mještanima koji žive svoj život u zajednici sa malo ili čak nimalo turista iz cijele zemlje.

Odron je bio koban za 20 mještana u dolini rijeke Hunze i izazvao je neviđenu štetu za hiljade ljudi u okolini.

Tok rijeke Hunze bio je blokiran pet mjeseci, što je onemogućilo normalan život u okolnim selima.

Zbog svega toga, gotovo niko nije mogao ni da sanja da će iz nečeg tako kobnog nastati nešto prelijepo – malo jezero koje je u junu 2010. godine bilo dugo 21 kilometar, a na nekim mjestima je dosezalo dubinu veću od 100 metara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,