Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li se ikada zapitali čemu služi mašnica sprijeda na ženskim gaćicama? Jako je zanimljivo…

Preuzmite sliku

Jeste li ikada obratili pažnju da gotovo svaki par ženskih gaćica ima malu mašnu s vrpcom pričvršćenu sprijeda? Vjerojatno jeste.

Međutim, jeste li se ikada zapitali zašto je to tako? Ni mi… ali očito postoji nekoliko razloga. Znatiželjna korisnica Reddita postavila je pitanje ostalim ženama: “Zašto toliko gaćica ima tu malu mašnu sprijeda na sredini? Odakle tradicija?”

Na što joj je jedna žena dala objašnjenje: “Što se tiče korijena tradicije, ona potiče iz dana prije nego što smo znali za elastik, kada se donje rublje trebalo držati na mjestu malom vrpcom provučenom kroz čipku s ušicama na vrhu. Mala mašna je mjesto gdje bi se zavezala ta vrpca, a naravno sprijeda jer bilo najpogodnije. Dakle, njezino je značenje toliko daleko od ukrasa da je ta mala mašnica služila vitalnoj funkciji da donje rublje drži čvrsto na mjestu.”

  • Međutim, teorije nisu na tome stale. Prema drugoj korisnici foruma, ranije bi žene ustajale prije nego što bi svanuo dan i oblačile se u mraku ili uz svijeće. Pretpostavlja se da su im mašne pomogle shvatiti u kojem smjeru trebaju ići njihove gaćice. Ali ovih dana, to je definitivno isključivo u estetske svrhe.

    Jedna osoba je rekla: „Uvijek sam se pitala čemu služi ta mašnica, smatrajući je pomalo djetinjastom, ali sam je vremenom naučila ignorisati. Zanimljivo je sada znati zašto je tu i koja je bila njezina uloga kroz historiju.” Međutim, nekim ženama se mašnica nimalo ne sviđa i redovno je otkinu. (miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,