Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li se ikad zapitali šta stjuardese odmah primijete na vama?

Preuzmite sliku

Krećete na put avionom, ulazite u „čeličnu pticu“ te vam stjuardese i stjuardi nasmiješeni odmah požele dobar dan.

Pomislite kako su ljubazni, što zasigurno i jesu, ali iza pozdrava krije se mnogo, mnogo više, a priču o tome prenosimo s portala Huffington Post!

Naime, kabinsko osoblje na ulazu u avion stoji kako bi vas moglo odmah i „čekirati“, te kako bi pokušalo odmah na ulasku stvoriti sliku o vama i zabilježiti ako zaključe da ste po nečem, bilo pozitivno ili negativno – posebni.

„Putnici misle kako služimo samo da bismo ih pozdravljali prilikom ulaska“, objašnjava Jay Robert. „Međutim bili bi iznenađeni kada bi znali koliki broj mogućih opasnosti otklanjamo na ovaj način, bilo da je riječ o kašnjenju aviona ili jednostavno o nečemu što može negativno uticati na njihovo zdravlje i sigurnost“, dodaje.

 • Primjećuju također gdje sjedate, kao i imate li problema s prtljagom. I da, ako ste putnik koji je u dobroj fizičkoj spremi, znajte da će i to zabilježiti.

  „Uvijek smo u potrazi za osobom koja može pomoći ako dođe do sigurnosnih problema jer nam je potreban neko ko bi želio i mogao pomoći prilikom evakuacije. U tom slučaju tragamo za nekim ko putuje sam, obučen je ležerno i izgleda spreman pružiti pomoć“, kaže Zac Ford.

  S njim se očito slaže i kolegica Janice Bridger, koja kaže da kad ugleda nekog „mišićavog, snažnog i u fizički izvrsnoj formi“, pamti njegovo lice i sjedište jer joj može biti dragocjen u slučaju da nešto pođe po zlu.

  Stjuardese i stjuardi lako primijete ako je neko pijan (realno, to i nije najveći problem prepoznati, a kažu da posebnu pažnju obrate i na one koji izbjegavaju mogući „eye contact“ s njima.

 • „Čim me neko izbjegava pogledati u oči, glavom mi prolaze razna pitanja; boji li se letjeti, je li dobro, ima li privatnih problema… Smatram da je prepoznavanje takvih stvari također dio mog posla te želim da svi imaju ugodan let“, mišljenje je Stephanie Mikel, stjuardese u firmi Southwest Airlines.

  Također, kažu da prate i s kojom knjigom ulazite u avion jer ako čitate medicinsko štivo, pretpostavka je da vam je to i struka, pa će u slučaju da nekom ne bude dobro visoko iznad oblaka vjerovatno zatražiti pomoć od prave osobe bez gubljenja vremena. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,