Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jednostavni načini da vaša hrana traje duže i ostane svježa

Otvorite svoje frižidere kako biste pronašli svježe proizvode koje ste kupili prije sedmicu dana, ali na kraju ste pronašli trule proizvode, ali srećom postoje jednostavni trikovi  koje možete početi  praktikovati, piše Bright Side.

Ovo su samo neki od jednostavnih načina kako da vaša hrana ostane svježa i nakon sedmicu dana i da pri tome zadrži ukus, prenosi Tuzlanski.ba.

Konzerviranje bilja

Svježe bilje ne traje dugo, čak i ako ga držite u frižideru. Ali postoje dva načina na koje ih možete duže održati svježim. Ponašajte se prema njima kao prema cvijeću. Napunite čašu vodom i umočite začinsko bilje. Čuvajte ga u frižideru. Uz to ćete dobiti još 3 do 4 dana svog svežeg bilja. Ako želite da vaše bilje ostane svježe više od 4 dana, jednostavno ih ulijte u maslac. Nasjeckajte ili koristite veće grančice bilja i stavite ih u posudu za led. Sipajte rastopljeni puter da ih samo pokrije i zamrznite. Na kraju nećete bacati zaleđeno bilje.

 • Zadržavanje kupusa

  Najveća greška koju možete učiniti s kupusom je čuvanje u plastičnoj kesi. Kupus čuvajte u ladici u frižideru, a ne u plastičnoj kesi. Na ovaj način će se ostati hrskavo i svježe do dvije sedmice.

 • Održavanje zelene salate i špinata svježim

  I salatu i špinat potrebno je oprati prije skladištenja. Operite ih hladnom vodom i stavite ih u staklene zdjele obložene papirnatim ručnicima. Pokrijte čvrsto plastičnom folijom i čuvajte u frižideru. Čak će biti savršeno hrskavi za salate, a špinat će biti spreman za upotrebu u bilo kojem jelu koje želite.

 • Čuvanje luka

  Čuvanje luka u frižideru nije dobra ideja zbog vlage. Također, jer će vam cijeli frižider i drugi proizvodi početi mirisati na luk. Ono što biste trebali učiniti je da ih držite u žičanoj korpi jer ima dobru ventilaciju. Tako će mesecima ostati sveži. Nikada ih ne spremajte zajedno s krumpirom, jer će brže proći.

 • Umotavanje sira u voštani papir

  Umotavanje u plastične proizvode je neprijatelj proizvodima od sira, a rješenje je voštani papir. Nakon otvaranja, umotajte sir u vosak ili pergament papir i stavite ga u plastičnu vrećicu. Sada se vaš sir neće pokvariti tako brzo kao ranije.

 • Održavanje hljeba svježim i bez plijesni duže

  Plastične kutije, omoti i kesice su najgore opcije za skladištenje hljeba. Najbolji način je da ga zamotate čistim kuhinjsko krpom i pohranite u krušne peći ili mikrovalne. To ne samo da sprječava proces formiranja plijesni, već će mu pomoći da ostane mekan.

 • Održavanje hranljivih sastojaka mrkve

  Ako mrkva koju ste kupili ima vrh stabljike, odrežite je prije skladištenja. Stabljike će preuzeti sve esencijalne hranjive tvari i vlagu. Bez stabljika, vaša će  mrkva ostati svježa i zdrava puno duže. Također, izbjegavajte njihovo čuvanje u plastičnim kesama i samo stavite ih u ladicu frižidera.

 • Čuvanje bobica

  Ako operete bobice i držite ih u plastičnoj ili staklenoj posudi, čak i u frižideru, one će se brže formirati. Izbjegavajte pranje bobica do samog korištenja prije upotrebe. Čuvajte ih u posudi koja ima dobar protok vazduha, poput filca za presvlaku.

 • Održavanje gljiva svježim

  Ako gljive kupujete u plastičnoj posudi, odmah ih izvadite iz spremnika. Operite ostatke prljavštine i raširite ih u jednom sloju da se osuše. Kad se osuše, zamotajte ih u papirne ručnike i stavite u papirnu kesu. U frižideru ih ne koristite.

 • Održavanje mesa svježim bez smrzavanja

  Ako ne želite zamrznuti meso i planirate ga koristiti u narednih nekoliko dana, postoji jednostavno rješenje. Komad mesa stavite u plastičnu posudu i napunite ga maslinovim uljem. Ulje će sačuvati meso i istovremeno ga učiniti još ukusnijim, tu šansu možete iskoristiti i za mariniranje i dodavanje bilo kojeg bilja koje volite. Ali to će meso ostati svježe samo 3 dana i ne odnosi se na mljevenu govedinu.

 • Održavanje limuna svježim mjesec dana

  Limune treba čuvati u plastičnoj kesi u frižideru. Tako će ostati svježi i do mjesec dana. Samo ih nemojte slagati, jer im treba dovoljno prostora da zrak struji. Sjetite se da ako ih držite na sobnoj temperaturi, ostat će svježi samo sedmicu dana.

 • Upotrebom plastične ovojnice držite banane svježim

  Čuvajte banane svježim omatajući njihove stabljike plastičnim omotom. Ovo može izgledati previše jednostavno, ali iznenadit će vas šok. Sada vam banane neće postati mesnate i tamne jer će se proces zrenja znatno usporiti. Sjetite se samo prevrnuti stabljike kada uzmete jednu bananu. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,