Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedno od najzanimljivijih mjesta na svijetu u kojem se može uživati samo iz zraka

Preuzmite sliku

Geometrijski oblici koji prikazuju različite uzorke i životinjske oblike plijene poglede još od njihovog otkrivenja.

Za Naskanske linije vjeruje se da su nastale u vrijeme Nazca kulture u razdoblju od 100. godine pr. Kr. pa sve do 700. godine, a nagađa se i da su za dio kreacija zaslužni njihovi prethodnici, pripadnici kultura Chavin i Casas.

Nalaze se u Peruu, 400 kilometara južno od glavnog grada Lime u pustinjskim ravnicama sliva rijeke Rio Granda de Nasca. Područje se smatra arheološkim nalazištem, a za čak 75.000 hektara ravnice može se reći da je jedno od najsuših mjesta na svijetu.

Evo zašto je toliko posebno.

 • Naravno, prvo što su svi pomislili da je ovo djelo posjetitelja koji nisu s planeta Zemlje. Međutim, prvo sistematsko istraživanje zanimljivih linija provedeno je 1926. godine na inicijativu peruanskog arheologa Toribioa Mejiae Xesspea, a javnost se počela zanimati za područje oko 1930. godine upravo zahvaljujući avionima iz kojih su uočeni zanimljivi prizori.

  Linije su nazvali geoglifima odnosno crtežima na površini, a smatra se da su nastali kao rezultat uklanjanja zemlje i kamenja s ciljem stvaranja takozvane negativne slike. Geoglifi, osim što mogu nastati odstranjivanjem materijala, mogu nastati i nanosom materijala na prirodne površine što čini pozitivnu sliku. U ovom slučaju kamenje i stijene kojom je pustinjsko područje bilo bogato je oksidiralo i stvorilo boju hrđe koja je vidljiva iz zraka.

  Slojevi kamenja odvajali su se u debljini od 12 – 15 centimetara, a ono što je ostalo je pijesak svijetle boje. Priroda je tu dodala svoj obol i zahvaljujući činjenici što na tom području ima iznimno malo oborina i vjetra, kreacije ostaju netaknute.

 • Zbrojeno je ukupno 800 ravnih linija, 300 geometrijskih figura i 70 oblika koji predstavljaju životinje i biljke koje su dio biomorfije, crtanja na temu prirodnih oblika u arhitekturi. Ravne linije protežu se na čak 48 kilometara, dok su prikazi životinja i biljaka izmjereni u dužinama koje uspoređuju s Empire State Buildingom.

  Boje oblika se prelijevaju od bijele pa sve do preplanule crvene, a oblici koji su uočeni su trapezi, ravne linije, pravokutnici, trokuti i vrtlozi. Vidljivi su čak i obrisi paukova, majmuna i ptice kolibrića, za što se pretpostavlja da je za civilizaciju imalo određeno značenje.

  Utvrđeno je da linije nemaju veze s vanzemaljcima, već s plemenskim ritualima vezanim uz vodu. Lako možete shvatiti da je na ovom području nema u izobilju, a u neka davna vremena opskrba vodom bila je pravi izazov. Dovoljna je i činjenica da je ovo područje koje, ako govorimo u minutama, godišnje ima samo 20 minuta kiše.

 • Tako su pripadnici kulture Nazca izrađivali zanimljive linije ne kako bi stvorili sistem za navodnjavanje, nego kao dio rituala za bogove ne bi li si osigurali vodu i prizvali prijeko potrebnu kišu. Postoje čak i teorije da su linije služile kao obredne procesne rute za hodočasnike koji su se zaputili prema nekom od hramova u Peruu, a svjedočanstva govore i o razbijanju keramičkih posuda na mjestima gdje se linije sijeku. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,