Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedna od rijetkih zgrada koja je preživjela nuklearnu katastrofu prije tačno 75 godina

Preuzmite sliku

Kupola atomske bombe ime je građevine u Hirošimi koja predstavlja spomenik stradalima u bombardiranju toga japanskog grada 6. avgusta 1945. godine.

Tada je od udara atomske bombe direktno umrlo otprilike 80.000 ljudi, 35.000 ljudi je ranjeno, a sveukupno 200.000 pojedinaca preminulo je od posljedica radijacije.

Većina zgrada uništena je u radijusu od 5 kilometara od mjesta gdje je bomba detonirala. Kupola atomske bombe jedna je od rijetkih koje su izdržale udar.

  • Kupola atomske bombe izgrađena je 1915. godine. Isprva je služila kao tvornica vojne odjeće, kasnije je pretvorena u studentski dom, a nakon eksplozije atomske bombe bila je privremena bolnica za zbrinjavanje stradalih. Japanske vlasti nisu je željele obnoviti te su je pretvorile u Spomenik mira, odnosno integrirali u Memorijalni park mira Hirošima, koji već više od sedam desetljeća svjedoči toj ogromnoj tragediji.

    Međutim to uskoro više neće biti slučaj.

  • Iako je Kupola atomske bombe upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji, gradske vlasti u Hirošimi planiraju je srušiti do 2022. godine. Već je neko vrijeme poznato da je konstrukcija vrlo krhka te da bi mogla biti uništena u nekom jačem potresu. Iz sigurnosnih razloga zabranjen je posjet turista.

    Naravno, postoje mnogi koji se protive toj odluci i koji vjeruju da se zgrada može spasiti. Jedan od njih je 90-godišnji Iwao Nakanishi, koji je preživio udar atomske bombe u Hirošimi i koji ne želi da nove generacije zaborave što se dogodilo tog kobnog  dana 1945. godine. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,