Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jedna od najtoplijih godina otkako se vrše mjerenja

Preuzmite sliku

Ova godina bila je jedna od najtoplijih od kada se vrše mjerenja, na kraju “izuzetno” vruće decenije, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija.

Od 19. vijeka je prethodna decenija bila najtoplija, a i posljednjih pet godina su također bile najtoplije od kada se vode arhive, navodi tijelo UN.

U odnosu na predindustrijsko doba, ove godine je temperatura veća za 1,1 stepen Celzijusov. Što znači da je 2019. na putu da bude druga ili treća najtoplija od kada se obavljaju mjerenja, pokazali su podaci od januara do oktobra.

Pored toga, SMO upozorava da nivo mora raste sve brže, da se led topi i da nekadašnji “stogodišnji” toplotni talasi i poplave postaju sve češći, prenosi Srna.

Zbog toga su milioni ljudi primorani da napuste svoje domove zbog ekstremnih vremenskih pojava kao što su cikloni, uragani i poplave.

Ova godine je donijela i suše u mnogim dijelovima svijeta, te dva velika toplotna talasa u Evropi, krajem juna i jula.

“Ukoliko sada ne preduzmemo hitnu klimatsku akciju, onda ćemo se kretati prema povećanju temperature za više od tri stepena Celzijusova do kraja vijeka, uz još štetniji uticaj na ljudsko blagostanje”, izjavio je generalni direktor SMO-a Pateri Talas.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada su se predstavnici država sastali u Madridu, gdje se održavaju nove runde pregovora o klimi.

Ipak, i učesnici sastanka su pod pritiskom da usvoje ambiziocniji plan o smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i dovode do klimatskih promjena koje su štetne za ljude. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje