Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedna od najskupljih namirnica na svijetu nastaje od ptičje pljuvačke

Preuzmite sliku

Supa od jestivog ptičjeg gnijezda košta i do 100 dolara, a za desert ćete izdvojiti oko 50 dolara

Jestivo ptičje gnijezdo, koje često nazivaju “istočnjačkim kavijarom”, jedna je najskupljih namirnica na svijetu. Kilogram jestivog ptičjeg gnijezda u prosjeku košta oko 2.500 dolara, no može stajati do 10.000 dolara.

Supa od ptičjeg gnijezda delicija je koju možete pronaći u luksuznim kineskim restoranima, a porcija stoji i do više od sto dolara.

 • pticje-gnijezdo-supa
 • Kinezi jedu ptičja gnijezda već stoljećima i smatraju da ima pozitivne učinke na tijelo. Gnijezdo ptice čiope radi mužjak u doba parenja. Njegova pljuvačka bogata je proteinima, kalcijem i magnezijem, zbog čega Kinezi kažu kako ova namirnica obnavlja tijelo i duh. Vjeruju i kako supa od ptičjeg gnijezda ima afrodizijačka svojstva, a navodno potiče i proizvodnju kolagena. No, nije to jedini razlog zašto je ptičje gnijezdo jedna od najsupljih namirnica na svijetu.

  Naime, skupocjena ptičja gnijezda nalaze se na teško dostupnim mjestima te se ljudi ponekad moraju penjati i preko 150 metara u špiljama kako bi pronašli gnijezda.

  Gnijezda se skupljaju tri puta godišnje – u proljeće, ljeto i jesen, a pticama treba oko 35 dana da naprave novo gnijezdo. Također, sakupljači moraju paziti i da uzmu gnijezdo prije nego ptice izlegnu jaja. Većina zarade od prodaje ne ide sakupljačima već raznim posrednicima pri prodaji.

  Cijena bijelih ptičjih gnijezda varira između 5.000 i 6.000 dolara po kilogramu, dok se za crveno gnijezdo može dobiti i do 10.000 dolara po kilogramu.

  Gnijezda se zatim najčešće koriste za supu, no mnogi restorani nude i desert od ptičjeg gnijezda koji košta oko 50 dolara. (express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje