Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Jedna namirnica u američkim zatvorima vrijedi više od cigareta!

Ne morate znati puno o “zatvorskoj privredi” da bi znali kako se cigarete i ostale potrepštine koriste poput novčane valute.

No uz promjene cijena u stvarnoj privredi neizbježno se dogodila promjena i u američkim zatvorima i kaznionicama. Kao rezultat, cigarete više nisu najbolje sredstvo za razmjenu, već je to postala instant ramen supa!

Prema novom istraživanju s američkog Sveučilišta u Arizoni, instant supa (naročito ramen supa) postala je vrijednije sredstvo za međusobnu “trgovinu” zatvorenika od cigareta i ostalih prehrambenih proizvoda. Jedan od 60 intervjuiranih zatvorenika izjavio je: “Ovdje je supa novac. Tužno, ali tako je.”

Voditelj istraživanja vjeruje kako je ovo posljedica sve lošije zatvorske hrane. Primjerice, za jedno pakiranje instant supe može se dobiti 5 cigareta ili jedna majica, što u zatvorskim terminima vrijedi oko 5 američkih dolara. Također, supa se može zamijeniti i za (ukradeno) povrće iz zatvorske kuhinje. Čini se kako su zatvorenici toliko neuhranjeni da kalorična instant supa, koja se nalazi prilično nisko na popisu zdrave hrane, ima veću vrijednost od primjerice cigareta, koje doslovno izazivaju ovisnost. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,