Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedan par freelancera odlučio je živjeti u kombiju iako nisu znali što ih sve čeka (FOTO)

Preuzmite sliku

Par freelance fotografa iz Kanade koji se bave fotografiranjem vjenčanja, Shelby Lisk i Simon Stiles, više od osam mjeseci žive u kombiju u kojem putuju širom Amerike, a na svom Instagramu pod hashtagom #van life objavljuju fotografije svog putovanja.

“Sve je počelo pronalaskom knjige Therona Humphreya koji je putovao po cijeloj Americi u kombiju zajedno sa svojim psom po imenu Maddie“, rekla je 23-godišnja Lisk za Tech Insider.

Champ never thought he'd have beach front property, but he's really moving up in the world 🌊🚎

Fotografiju objavljuje Shelby and Simon (@shelbyandsimon)

Pronašli smo nekoliko Instagram profila, poput profila Andrewa Knappa, koji putuje u svom žutom VW kamperu”, dodala je.

Par je zajedno sa svojim psom Champom počeo živjeti u Doge B350 kombiju iz 1992. godine još u avgustu 2015. i bili su uvjereni da će ih nova avantura učiniti boljim ljudima te da će potaknuti njihovu kreativnost.

Putovanje Kanadom i SAD-om

Prije nego što su napustili svoj maleni stan u Otawi, par je uštedio dovoljno novaca kako bi pokrio sve troškove. Prodali su i većinu svojih stvari putem Kijijia, internet stranice za prodaju te su opremili  svoj kombi s Wi-Fi antenom, solarnim pločama i svim što ime je bilo potrebno kako bi mogli pristojno živjeti u njemu.

Unutar kombija imaju stol koji je napravio Shelbyn otac, kao i šporet te frižder koji su originalno bili ugrađeni u vozilo. Nakon što su dodatno preuredili kombi kako bi odgovarao njihovim potrebama, par je bio spreman da krene na putovanje Kanadom i SAD-om.

The solar is officially on the roof!! #vanlife

Fotografiju objavljuje Shelby and Simon (@shelbyandsimon)

“Navukli smo se na ideju da živimo u kombiju i zbog svih slika na Instagramu na kojima smo vidjeli ljude koji su parkirani širom države i prirodnih parkova. U prvoj sedmici novoga života parkirali smo se kod Walmarta tri puta”, objasnio je 26-godišnji Stiles u videu  koji prikazuje  život para u kombiju.

Krov kombija prokišnjava

Par si je ipak u nekim stvarima otežao. U kombiju su uklonili tuš kako bi dobili više prostora, no zbog toga imaju problema s održavanjem vlastite higijene. Mislili su kako će biti jednostavno pronaći teretane u kojima bi se mogli istuširati, ali s obzirom da ih nisu pronašli u svojoj blizini bili su prisiljeni obavljati higijenske potrebe u javnim WC-ima.

Iako svoj kombi mogu parkirati na bilo kojem parkiralištu na ulici, par je otkrio kako nisu uvijek svuda dobrodošli. Umjesto da se parkiraju u parkovima prirode ili drugim mjestima u prirodi poput ostalih koji žive ovim stilom života, par se jednom zatekao ispred McDonald’sa jer su imali pristup besplatnoj Wi-Fi mreži.

Jednom kada su se parkirali u imućnijoj četvrti neko im je pozvao policiju, ali unatoč tome kombi im je također zadao podosta problema. Krov njihovog kombija je prokišnjavao zbog čega ga konstatno moraju popravljati, a problem im stvara i kondenzacija do koje dolazi kada uključe grijanje zbog čega se u kombiju stvara vlaga.

Upoznaju ljude koji žive istim stilom

“Uvijek smo svjesni vremena i popravaka koje moramo raditi, planova koje nismo napravili i nesigurnosti koju osjećamo ako se ne odupremo tim izazovima”, rekla je Lisk za Business Insider, prenosi Telegram. Lisk i Stiles pokušavaju biti pozitivni unatoč tome što njihov život u kombiju nije savršen.

Poneki stranci pozivaju ih u svoje domove gdje mogu ručati, istuširati se ili prespavati. Par je imao besplatno razgledavanje gradova, upoznali su ostale ljude koji žive istim životnim stilom i povezali su se s obožavateljima i prijateljima putem društvenih mreža.

“Sklopili smo instant prijateljstva s ljudima koje poznajemo jer nas prate na društvenim mrežama. Internet je odigrao ključnu ulogu u našim putovanjima”, rekla je Lisk. Iako se ovakva način života može činit teškim pogotovo kada moraju rješavati probleme s odvodom ili kada ostanu bez goriva, Stiles procjenjuje kako troše jednaku količinu novca na gorivo kao kada su živjeli u stanu, a par se slaže kako su življenjem u kombiju naučili puno o sebi.

Planiraju dvije godine živjeti u kombiju

“Ono što nismo shvatili je da ne možete pobjeći ili se sakriti od svojih problema. Ako ste bili anksiozni prije preseljenja u kombi i dalje ćete imati tu anksioznost iako se ona neće ticati iste stvari. Ako teškom mukom stvarate umjetnost, promjena scenarija neće automatski donijeti inspiraciju”, kaže Lisk.

Finally get to go back "home" tomorrow. Happy New Years, everyone. Hope you're with the ones you love tonight.

Fotografiju objavljuje Shelby and Simon (@shelbyandsimon)

Par se trenutno nalazi u Ontariju zbog vjenčanja koja će fotografisati, a to će raditi pet mjeseci nakon čega će se iduće zime otisnuti na put. Kažu kako planiraju dvije godine živjeti u kombiju, a nakon toga žele putovati svijetom i izgraditi malenu kuću.

“Možda počnemo čuvati kuće po Europi, volontirati ili raditi u Aziji, putovati ili biciklirati širom Amerike”, rekla je Lisk, a sve njihove avanture moći će se pratiti YouTubeu, Instagramu te na njihovoj internet stranici. (Tuzlanski.ba)

Van family 🚎🐶

Fotografiju objavljuje Shelby and Simon (@shelbyandsimon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje