Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od najvećih kruzera na svijetu nikada neće zaploviti, završit će u dijelovima…

Preuzmite sliku

Da je pušten u promet, Global Dream 2 i njegov sestrinski brod Global Dream, koji za sada neće rastaviti na dijelove, bili bi najveći kruzeri ikada prema putničkom kapacitetu – u njih stane po 9000 ljudi. 

Jedan od najvećih kruzera ikad, Global Dream II, kreće na svoje prvo putovanje – na rezalište. Brod je skoro završen u brodogradilištu na sjeveru Njemačke, no brodogradilište MV Werften je proglasilo bankrot još u januaru, a administracija ne može pronaći kupca. Naime, potražnja za kruzerima u padu je od početka pandemije, te se još nije oporavila, prenosi Večernji list.

 •  

  Administrator Christoph Morgen navodno je na press konferenciji u petak rekao da brod moraju maknuti iz MV Wertfenovog brodogradilišta do kraja godine jer je ono prodano Thyssenkrupp korporaciji koja ga namjerava korisiti za izgradnju vojnih brodova. Prema njemačkim medijima, donji trup broda uspješno će prodati po cijeni za metalne otpatke.

  Da je pušten u promet, Global Dream II i njegov sestrinski brod Global Dream, koji za sada neće rastaviti na dijelove, bili bi najveći kruzeri ikada prema putničkom kapacitetuu njih stane po 9000 ljudi. Teški 208,000 tona, prema tom su parametru šesti najveći kruzeri na svijetu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,