Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jazbina razuzdanosti i poroka: Potopljeni grad u Italiji u kojem su kuće gradili najbogatiji ljudi

Preuzmite sliku

Baia je bilo drevno rimsko naselje smješteno na sjeverozapadnoj obali Napuljskog zaljeva u Tirenskom moru, koje danas spada pod italijansku općinu Bacoli.

Izgrađeno je na nestabilnom području vulkana Flegrejska polja, zbog kojeg je donji dio naselja potopljen prije nekoliko stoljeća.

  • Nekoć je Baia bilo pomodarsko turističko središte i termalno kupalište u kojem su kuće gradili najbogatiji ljudi onog vremena, a pogotovo pred kraj Rimskog Carstva. Ovdje su vile imali neki od najpoznatijih rimskih careva, poput Julija Cezara, Nerona i Hadriana, a posebno ga je u ljetnim mjesecima volio posjećivati Septimije Sever.

    Bilo je to i vrlo ozloglašeno mjesto zbog hedonističkog načina života koji se ovdje prakticirao. Baia je opisivano kao vrtlog luksuza, jazbina razuzdanosti i luka poroka. Tu se dolazilo zbog raskalašenih zabava na plaži gdje se uživalo u neprestanom ispijanju alkoholnih pića te u neobuzdanim seksualnim igrama.

  • Neko vrijeme ovdje se nalazio i centar rimske mornarice, ali tokom stoljeća, a pogotovo nakon raspada Rimskog Carstva, Baia je gubila na svojoj popularnosti. U 8. stoljeću opljačkali su je Saraceni, a mnogi su je napustili u 15. stoljeću zbog epidemije malarije.

  • Zbog neprestane vulkanske aktivnosti donji dio grada potopljen je ispod razine mora, dok je dio te zapanjujuće historije još uvijek moguće vidjeti u gornjem gradu, koji je pretvoren u Arheološki park Terme di Baia. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,