Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Javni park u koji ne možete “ući” bez dihalice, maske i peraja za ronjenje

Preuzmite sliku

Na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama se uskoro počinje graditi podvodni javni park po imenu ReefLine koji će se prostirati na čak na 11.2 kilometara u vodama oko Miami Beacha.

Ideja o podvodnom parku ideja je argentinskog umjetnika Ximena Caminos koji je na taj način želio ukazati na probleme vezane uz klimatske promjene, topljenje ledenih kapa, uništavanje flore i faune u morima i okeanima, ali i promociju bioraznolikosti.

  • Štaviše, park uključuje i umjetni koraljni greben koji je dizajniran da zaštiti ugrožene morske organizme i ojača obalu u Miamiju.

    Park će graditi arhitektonski studio OMA u suradnji s morskim biolozima, inženjerima i istraživačima na prosječnoj dubini od oko šest metara, te u fazama, a prva – duga 1,6 kilometara trebala bi biti otvorena za javnost već u decembru sljedeće godine.

  • ReefLine bi trebao biti meka za ljubitelje ronjenja koji će moći uživati u spektakularnim prirodnim ljepotama, ali i skulpturama te raznim umjetničkim instalacijama koje će biti postavljene u podvodnom parku. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,