Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Japanski naučnici ‘naučili’ robota da oguli bananu

Preuzmite sliku

Iako je robot uspješan u 57 posto slučajeva, guljenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će mašine obavljati suptilnije operacije od pomicanja metalnih dijelova ili isporuka kafe.

Roboti u Japanu u tvornicama obavljaju jednostavne zadatke ili dostavljaju hranu posjetiteljima restorana, ali znanstvenici su predstavili robota koji je sposoban izvršiti delikatan zadatak guljenja banane bez gnječenja unutrašnjosti voća, prenosi Reuters.

Iako je stroj s dvije ruke uspješan samo u 57 posto slučajeva, guljenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će strojevi obavljati suptilnije operacije od pomicanja metalnih dijelova ili isporuka kafe.

Video naučnika sa sveučilišta u Tokiju pokazao je kako robot hvata i guli bananu s obje ruke za otprilike tri minute.

Uspjeh postignut nakon više od 13 sati treninga

Naučnici Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura i Yasuo Kuniyoshi “trenirali” su robota koristeći proces “dubokog učenja imitacije” u kojemu su demonstrirali akciju guljenja banane stotine puta kako bi proizveli dovoljno podataka da robot nauči radnje i replicira ih. U ovom slučaju, uspjeh s bananama postignut je nakon više od 13 sati treninga.

Dok je još uvijek podvrgnuta dodatnim ispitivanjima, Kuniyoshi vjeruje da njegova metoda treninga robota može naučiti robote da rade različite jednostavne “ljudske” zadatke.

Nada se da bolje obučeni roboti mogu ublažiti japanske probleme s nedostatkom radne snage, na primjer u kutijama za ručak s pretincima ili tvornicama za preradu hrane koje uvelike ovise o ljudskom radu, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,