Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Japanci tvrde: Za tri decenije će na svijetu biti više robota nego ljudi

Preuzmite sliku

Osnivač i direktor japanske telekomunikacijske i internet kompanije SoftBank Masayoshi Son tvrdi da će u naredne tri decenije broj robota u svijetu premašiti populaciju ljudi i da će roboti biti “pametniji“ od ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Za 30 godina će od našeg mozga biti pametniji čipovi koje ćemo nositi u đonovima cipela. Mi hoćemo gaziti te čipove, ali ćemo biti inferiorniji od njih“, kazao je Son obračajući se učesnicima Svjetskog kongresa mobilne tehnologije u španskoj Barceloni.

Ističući kako je prosječna inteligencija čovjeka (IQ) oko 100, a da su veliki umovi poput Alberta Einsteina ili Leonarda Da Vincija imali IQ i do 200, Son je kazao kako će roboti biti znatno inteligentniji i imati IQ i do 10.000.

“To će biti rađanje superinteligencije, ali to će se doista dogoditi. Ne budemo li ih pravilno koristili i kontrolirali, to će biti rizično za nas. Međutim, pravilnom upotrebom i kontrolom će roboti biti naši saveznici koji će nam olakšavati svakodnevne aktivnosti i poslove“, kazao je Son.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,