Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Japan: Stogodišnji sat zaustavljen cunamijem, proradio nakon zemljotresa

Preuzmite sliku

Stogodišnji sat u Japanu koji je prestao raditi 2011. godine kada je tu azijsku zemlju pogodio snažan zemljotres, ponovo je počeo otkucavati nakon manjeg potresa početkom ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sat, koji se nalazi u budističkom hramu, potopljen je u cunamiju koji je nakon snažnog potresa u martu 2011. godine pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, prilikom čega je poginulo više od 18.000 ljudi.

Njegov vlasnik Bunshun Sakano pokušavao ga je popraviti, ali bezuspješno. Međutim, kada je manji zemljotres pogodio ovo područja 10 godina kasnije, sat je počeo ponovo raditi.

  • Zemljotres se dogodio 13. februara, nekoliko sedmica prije obilježavnja desete godišnjice tragedije, a Sakano je idućeg jutra, dok je provjeravao eventualnu štetu od potresa, primijetio da sat ponovo otkucava. Dva mjeseca kasnije sat još uvijek radi.

    Kako pišu japanske novine Mainichi Shimbun, sat se nalazi u hramu Fumonji na području regije Miyagi, koja je zajedno sa susjednom Fokushimom teško pogođena zemljotresom i cunamijem.

    Sakano, čiji je hram služio kao baza za dobrovoljce nakon zemljotresa, kaže da je u ponovnom pokretanju sata našao inspiraciju.

    “Možda me tjera da krenem naprijed s novom odlučnošću. To je kao znak ohrabrenja da prava obnova tek dolazi”, izjavio je 58-godišnjak, prenosi BBC.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje