Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jamaha napravila aplikaciju za navijanje od kuće

Preuzmite sliku

Mnogi sportski događaji širom svijeta otkazani su ili odloženi za narednu godinu, a mnoga nacionalna prvenstva, uključujući i fudbalska, okončana su prije vremena.

Ima i onih koji su ipak odlučili da se igra i dalje, međutim sa praznim stadionima. To znači da su atmosfere na stadionima drugačije od svega onoga na šta su i igrači i fanovi navikli i da je sve mnogo tiše nego ranije. Kompanija Jamaha je zato smislila jednu zanimljivu aplikaciju koja ima ulogu da snimi sve povike i navijanja gledalaca od kuće i preko interneta to prenese na zvučnike na stadionima pomoću interneta. Naziv aplikacije je Remote Cheerer powered by Sound UD i sve što je potrebno za njeno pokretanje je pametni telefon i internet.

Fanovi samo treba da uđu u aplikaciju i kliknu na određenu opciju kako bi snimili zvuk koji žele da podijele, a potom mogu izabrati sa kog dijela stadiona će se ti povici čuti. To je sve učinjeno kako bi atmosfera djelovala što realističnija, odnosno kao da se igra pred punim tribinama. Do sada je imala jedan test u Japanu, na stadionu sa 50.000 mjesta u gradu Fukuroi, jednom od najvećih u zemlji. Iz Jamahe su najavili da će nastaviti sa testiranjem.

U Japanu se planira nastavljanje mnogih sportskih liga u julu, pa se zato razmišlja o svim mogućim opcijama zamijenjivanja publike. U Južnoj Koreji došlo je do nesvakidašnje situacije kada je fudbalski klub Seul kažnjen sa oko 73.300 evra jer su na tribine tokom utakmice postavili seksualne lutke, od kojih su neke čak imale reklame za svoje proizvođače. Ostaje da se vidi da li će ideja o ovakvoj aplikaciji zaživjeti i gde. Sigurno ništa ne može zamijeniti pune tribine navijača koji pjevaju u glas, ali za to ćemo još morati da se strpimo. (Citymagizne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,