Petak, 16. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jaffa se jede na poseban način: Grickajte ih u krug, a evo zašto

Preuzmite sliku

Puno ljudi ovu slasticu jede na način da zagrize keks tako da u njemu ostane oblik polumjeseca. Neki utrpaju cijeli u usta. Međutim, čini se da niti jedna od te dvije metode nije najbolja kada je količina užitka u ustima u pitanju.

U McVitie'su tvrde da je Jaffa kekse najbolje jesti na način da se grickaju u krug, oko želatinoznog punjenja od naranče, pa se onda taj dio stavi u usta, a objasnili su i zašto.

Kažu da su se konzultirali sa dr. Stuartom Farrimondom, naučnikom i stručnjakom za okus hrane.

– Metoda grickanja u krug daje gotovo optimiziranu ravnotežu kiselkaste naranče, gorke čokolade i slatkog biskvita. U naučnim terminima to se zove “hedonistička tačka pucanja” – objasnio je dr. Farrimond. Dodaje kako je tzv. metoda polumjeseca drugi najbolji način za jedenje Jaffa keksa.

  • Evo kako sve ljudi jedu Jaffa kekse, prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji:

    28 posto gricka keks u krug sve dok ne dođu do dijela na kojem se nalazi žele, a onda taj dio pojedu s posebnim užitkom.
    35 posto ljudi pojede keks u dva zalogaja, tako da prvi griz izgleda kao polumjesec.
    20 posto utrpa cijeli Jaffa keks u usta.
    6 posto ljudi najprije pojede žele od naranče pa tek onda sve ostalo.

    Ostali imaju neke druge metode, npr. neki pogrickaju keks do želea, pa ga jezikom odvoje, otope čokoladu u ustima, pa polako cuclaju žele. Na kraju pojedu ono što je ostalo od keksa. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,