Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jabuka ispod pazuha, drvene kašike: Ovo su najčudniji načini udvaranja koji su se nekada praktikovali

Preuzmite sliku

Poruka “volim te”, cvijet, romantični pogled ili nježni poljubac nekada jednostavno nisu bili dovoljni da nekome pokažete da ga/je volite.

Ovo su najčudniji načini udvaranja koje historija pamti. Hstorija pamti neke, danas jako čudne običaje koje su praktikovali momci i djevojke uoči ulaska u vezu ili brak. U 19. vijeku, u ruralnom dijelu Austrije, tokom plesa dame su držale kriške jabuke pod pazuhom. Na kraju noći, djevojka bi poklonila komad jabuke mladiću koji joj se dopadne. Ako je osjećaj bio obostran, on bi drage volje pojeo jabuku. Koja je bila ispod pazuha. Ne sumnjamo u to da su muškarci oberučke prihvatili kraj ovog ljubavnog rituala.

  • Djevojke iz Finske koje su bile spremne za sklapanje braka, nosile su takođe u 19. vijeku praznu koricu za nož oko pojasa. Mladić koji bi želio da im izjavi svoju ljubav, učinio bi to tako što bi kupio nož i stavio ga u koricu koju nosi dama. Ako se djevojci ne svidi momak, ona bi vratila nož, ako ne vrati – to znači da odmah pristaje na udaju.

    Engleski protestanti iz 16. vijeka nisu vjerovali vjereničkom prstenu. Umjesto toga, svojim vjerenicama su poklanjali naprstak (mali metalni ‘čep’ koji se stavi na prst prilikom šivenja). Sretna devojka bi tada mogla da koristi naprstak dok šije potrebnu odjeću za vjenčanje, kao i razne potrepštine za kuću. Nismo sigurni da li im je bilo dozvoljeno da nakon vjenčanja odsijeku dno i nose naprstak kao super-praktični vjenčani prsten.

  • Stari velški ljubavnici su razmjenjivali “ljubavne kašike”, ručno izrezbarene drvene kašike koje su označavale romantičnu pažnju. Mladići bi proveli sate praveći kašiku za svoju voljenu, koja, ako bi prihvatila kašiku, prihvatila bi i brak.

    Engleski parovi iz 18. veka su imali poprilično veliki problem kada dođe do razmjene nježnih riječi: nisu imali nikakvu privatnost. Genijalan izum koji se zove štap za udvaranje riješio je ovaj problem. Oko 3 metra dugačka šuplja cijev dopuštala je parovima da razmjene nježnosti dok su članovi porodice prisutni u sobi. (objektiv.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,