Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izumio prvi “živi kovčeg”: Razgrađuje tijelo za tri godine, hrani tlo i čuva planetu

Preuzmite sliku

U Nizozemskoj možete pomoći planeti nakon što umrete – odabirući živi kovčeg od gljiva koje ubrzavaju razgradnju posmrtnih ostataka.

Kovčeg pretvara tijela u kompost koji obogaćuje tlo zahvaljujući miceliju, korijenskom sistemu gljiva.

“Živa čahura” prva je na svijetu, prema Bobu Hendrikxu koji je izumio kovčeg u studentskom laboratoriju tehničkog univerziteta u Delftu.

“Ovo je prvi živi kovčeg na svijetu i od prošle subote prvi se čovjek u Nizozemskoj kompostira i vraća u ciklus života”, kazao je za AFP.

Kovčeg je posljednje počivalište 82-godišnje žene čije će se tijelo razgraditi za dvije do tri godine. Kada se koristi standardni lakirani kovčeg taj proces traje više od deset godina. Sam kovčeg nestat će za 30 do 45 dana, prenosi index.hr.

 • “On je zapravo organizam napravljen od micelija koji predstavlja podzemnu strukturu gljiva”, kaže Hendrikx. “Oni su najveći razgraditelji u prirodi”.

  “Ovo je najprirodniji način za to… više ne zagađujemo okoliš toksinima iz naših tijela i onima iz kovčega nego pokušavamo obogatiti ga i pretvoriti se u kompost za prirodu”.

  Kovčeg je iste veličine i oblika kao klasični kovčeg no blijede je boje karakteristične za micelij. Unutra je obložen mahovinom i tu će počivati tijelo i razni insekti i druge životinje koje žive u zemlji.

  Kovčeg je mnogo laganiji od drvenoga, jeftiniji je od njega i košta oko 1500 eura.

  Za njegovu proizvodnju potrebno je uložiti napore u potrazi za mahovinom po šumama, micelijem gljiva i potom u miješanje s komadićima drva. “Za oko sedam dana pretvorit će se u čvrstu tvar koja predstavlja organizam”, kaže Hendrikx. “Nakon toga se suši uklanjanjem kalupa i micelij postaje neaktivan. U zemlji se aktivira u kontaktu s vlagom i započinje proces razgradnje”.

  Hendrikx je osnovao start-up Loop, potpisao ugovor s pogrebnim preduzećem i izazvao interes na društvenim mrežama.

  “Sudeći po reakcijama prilično smo sigurni da će biti hit”, kaže on. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,