Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iznenadit ćete se: Znate li od čega se sve sastoji plodna voda?

Uprkos nazivu plodna voda, tekućina u pitanju uopće nije voda. Tehnički termin je amnionska tekućina, a zapravo se jednim dijelom sastoji od bebinog urina. 

To možda zvuči grozno, ali je zapravo znak da se beba dobro razvija i napreduje. Za vrijeme ‘boravka’ u maternici plodna voda služi kao dodatna zaštita, a beba u njoj pluta i neometano se razvija.

– Dok je beba u trbuhu njezini bubrezi polako proizvode urin i to je jedan od markera da se beba dobro razvija i da je zdrava. Beba dok je u maternici i pije amnionsku tekućinu kako bi održala potrebnu razinu kisika – objasnio je ginekolog Joseph Sgroi.

– Amnionska tekućina u maternici služi kao štit od udaraca i povreda i istovremena je bebi izvor kisika jer pijući amnionsku tekućinu beba se opskrbljuje kisikom – objasnila je ginekologica Daghi Rajasingam s britanskog Kraljevskog Sveučilišta.

Kroz par dana nakon začeća bebe formira se amnionska posteljica i počinje se puniti tekućinom, u početku vodom i tjelesnim tekućinama. Ali od desete sedmice trudnoće, bebini bubrezi počinju funkcionirati, što znači da otpuštaju malu količinu urina u amnionsku tekućinu.

 • A do dvadesete sedmice trudnoće – većinski dio amnionske tekućine je bebin urin. Međutim, osim mokraće, u plodnoj vodi su i topive hranjive tvari – bjelančevine, ugljikohidrati i masnoće te minerali. 

  Plodna voda također sadrži mrtve stanice bebine kože koje doktori mogu koristiti za ispitivanje genetskih poremećaja jednostavnim uzimanjem uzorka amnionske tekućine, postupkom poznatom kao amniocenteza.

  – Amnionska tekućina nastavlja se razvijati tokom trudnoće sve dok trudnica ne uđe u 38. sedmicu, kad se plodna voda počne polako povlačiti, a beba ubrzano razvijati. Kod početka trudova, ‘puca vodenjak’ i plodna voda otiče kroz vaginu trudnice. To otjecanje može biti samo par kapljica, a može biti i nekontrolirani izljev – objašnjava dr. Rajasingam.

  U trenutku pucanja vodenjaka, beba više nije zaštićena i podložna je infekcijama, što znači da bi trudnice trebale što prije stići u bolnicu. (aura.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,