Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italijanski grad “luđaka” u kojem za nekoliko minuta možete dobiti potvrdu da ste sišli s uma

Preuzmite sliku

Porazgovarate li s nekim od lokalaca koji znaju nešto više o istoriji svog grada, uputit će vas prema Fontani luđaka, gdje možete dobiti potvrdu da ste sišli s uma…

Kad bi uglačane kamene ploče i zidovi kuća italijanskog gradića Gubbija mogli govoriti, zasigurno bi se našlo pregršt ideja za filmske scenarije. Strateški smješten na vrlo strmoj padini iznad koje se uzdiže planina Ingino, grad ima itekako zanimljivu mrežu gradskih trgova i ulica.

Gubbio posjetitelje oduševljava ugođajem, ali i neobičnim pričama iz prošlosti kojih ne nedostaje. Porazgovarate li s nekim od lokalaca koji znaju nešto više o istoriji svog grada uputit će vas da posjetite Fontanu luđaka. Službenog naziva Fontana del Bargello, nalazi se u samom centru i danas je omiljeno okupljalište Italijana, ali i turista.

  • Prema nekadašnjoj tradiciji, ondje se može zaraditi i diploma luđaka iz Gubbija. Kako biste dobili taj “laskavi” nadimak, trebate samo tri puta obići fontanu i pronaći nekoga ko živi u gradu kako bi vas “prekrstio” vodom. Za nekoliko eura u trgovini kraj fontane dobit ćete i pismenu potvrdu kojom se postaje počasni član grada, prenosi punkufer.hr.

    Fontana potiče iz 16., stoljeća, a prema mišljenjima istoričara, neobični ritual nije neutemeljen. Navodno su neobične formacije na obližnjim brežuljcima dugo vremena bile kontaminirane toksičnim iridijem koji je izazivao zdravstvene tegobe.

  • Gradić smješten u središnjoj Italiji u sjeveroistočnom dijelu Umbrije poznat je i po najvećem “božićnom drvcu” na svijetu koje čini više od 700 lampica raspoređenih na planini Ingino. “Drvce” se prostire na 750 metara, i to od drevnih zidina grada do bazilike svetog Ubalda, zaštitnika Gubbija, djece, zidara i klesara, koja se nalazi na samome vrhu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,