Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Italija: Arheolozi iskopali drevni restoran brze hrane

Preuzmite sliku

Arheolozi su u Pompejima, gradu nestalnom pod vulkanskom erupcijom 79. godine nove ere, pronašli izvanredne ostatke živopisne trgovine toplom hranom i pićima koja je prolaznicima nudila ono što je drevna inačica sadašnje brze hrane.

Trgovina je poznata kao termopolij, a otkrivena je u mjestu Arheološki park Regio V, koje još uvijek nije otvoreno za javnost. Nalazište je predstavljeno jučer. Tragovi skoro 2.000 godina stare hrane pronađeni su u nekim dubokim staklenkama koje je trgovac spustio na pult s rupama. Prednja strana pulta bila je ukrašena freskama jarkih boja, a neke su prikazivale životinje koje su bile dio sastojaka u hrani, poput piletine i patki.

  • “Ovo je izvanredno otkriće. Prvi put iskopavamo cijeli termopolij”, rekao je Massimo Ossana, direktor arheološkog parka Pompeji, prenosi CNN. Arheolozi su također pronašli ukrašenu brončanu zdjelu za piće, keramičke posude za kuhanje. Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, bio je dom za oko 13.000 ljudi kada je pokopan pod pepelom.

  • “Naše preliminarne analize pokazuju da brojke nacrtane na prednjoj strani pulta, barem dijelom, predstavljaju hranu i piće koje su tamo prodane”, rekla je Valeria Amoretti, antropologinja.

    Amoretti je rekla da su u kontejnerima pronađeni tragovi svinjetine, ribe, puževa i govedine, što je otkriće koje je nazvala “svjedočenjem velike raznolikosti životinjskih proizvoda koji se koriste za pripremu jela”.Rijetka dokumentacija o grčko-rimskom životu, Pompeji, jedna su od najpopularnijih italijanskih atrakcija i UNESCO-ova svjetska baština. (Radiosarajevo.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,