Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Zijevanje pokazuje nivo empatije koju imamo sa drugim ljudima

Preuzmite sliku

Naučnici s italijanskog univerziteta Pisa ustanovili su da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivisano društvenim i rodnim faktorima.

Naime, ono pokazuje naš nivo empatije tj. sposobnost da saosjećamo s drugim ljudima. Stručnjaci su testirali ljude u stotinama različitih društvenih situacija i zaključili da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i facijalne ekspresije.

Oni ispitanici koji su unutar 3 minuta “uzvratili” zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

  • Iako i muškarci i žene spontano zijevaju, veća je vjerovatnoća da će to uraditi žene jer je dokazano da lakše uočavaju raspoloženje i emocije drugih ljudi.

    Također je ustanovljeno da se zijevanje kao odgovor češće i lakše događa kada smo u društvu bliskih prijatelja i porodice, a manje kada smo u društvu poznanika. Naučnici kažu kako je istraživanje potvrdilo da je ovaj fenomen povezan s društvenom bliskošću i da pol utiče na njega.

    Prethodna istraživanja povezivala su “zarazno” zijevanje s umorom i dosadom, dok su neke utvrdile kako ima ljudi koji su otporni na ovu radnju. (novosti.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,