Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje sprovedeno u Beču: Kako pametni telefoni djeluju na način hoda

Preuzmite sliku

Prema nedavnom istraživanju koje su uradili naučnici iz Beča pokazalo se  kako korištenje pametnog telefona tokom kretanja dovodi do promjene načina hoda. Dugotrajni efekti mogu biti štetni, saopšteno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Današnji život je teško zamisliti bez pametnog telefona, a mnogi ga koriste i tokom svakodnevnog kretanja. Novo istraživanje od naučnika sa visoke stručne škole FH-Campus Wien otkriva kakav uticaj upotreba pametnog telefona tokom kretanja ima na tijelo, hod i zglobove.

U saopštenju se navodi da su naučnici upoređivali normalan i nepromijenjen hod sa hodom uz korištenje pametnog telefona. Istraživanje koje je objavio renomirani časopis Heliyon provedena je u jednom od najsavremenijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i svakodnevnog ljudskog pokreta u stvarnom vremenu.

Ispitanici su hodali na posebnoj traci ispred ekrana na kojem je projektovano virtuelno okruženje. Paralelno su ispitanici rješavali matematičke zadatke, jednom u glavi, jednom uz pomoć pametnog telefona.

Rezultati pokazuju da se tijelo pri korištenju pametnog telefona prebacuje u specifični sigurnosni način rada. Brzina koraka se smanjuje, a istovremeno dolazi do povećanja širine koraka.

Iako ovi manji, širi koraci smanjuju opasnost od pada, oni takođe dovode do većeg opterećenja na vanjskoj strani zgloba koljena. To dugotrajno može dovesti do trajnih oštećenja: hrskavica i meniskus mogu izgubiti otpornost tokom godina, što u najgorem slučaju može uzrokovati artrozu, predviđaju istraživači.

Ova saznanja omogućuju stručnjacima na području fizioterapije, sporta, nutricionizma i tehnologije da razvijaju aplikacije i pametne sisteme, te provode temeljna istraživanja usmjerena na njihovu primjenu. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje