Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Reflekse vozača može poboljšati pijenje jake kafe i slušanje rap muzike

Preuzmite sliku

Novo je istraživanje otkrilo da slušanje rap muzike i ispijanje jake kafe poboljšavaju reflekse vozača u vožnji.

Tako su naime otkrile firme CX Lab i U Switch koje su eksperimente provodile na više od 100 vozača automobila.

“Svi su sudionici prvo pogledali više videa DVSA testa percepcije opasnosti, a morali su stisnuti jedno dugme u trenutku kad uoče neku opasnosti na cesti.”, naveli su autori u svom izvješću o eksperimentu.

Nakon što su utvrdili koliko je vremena svakom vozaču potrebno da reagira na opasnost, sudionike su zatražili da ponovno sudjeluju u testiranju, ali ovaj put nakon što su pili popili jaku šolju kafe, poslušali zvučni zapis s bukom koju djeca rade dok se igraju, te poslušali rap, techno, heavy metal, klasičnu ili jazz muziku.

Istraživači su otkrili da je najveći utjecaj na vožnju imala kafa odnosno kofein, koji je vozačima pri brzini od 70 km na sat pomogao da se zaustave u prosijeku 26 metara prije onih koji ga nisu konzumirali. Drugu je najznačajniju razliku u vremenu potrebnom za reakciju na opasnost u vožnji imalo slušanje rep muzike koja je od šest različitih žanrova imala najveći pozitivan učinak na reflekse – a sudionicima je pomogla da pri uočavanju opasnosti automobil zaustave u prosjeku 16 metara prije od onih koji je nisu slušali.

Slušanje dječje buke tokom vožnje imalo je, kako pokazuje ovaj eksperiment, najmanje utjecaja na vozače, a automobile su zaustavili otprilike 14 metara prije drugih, no istraživači kažu da ih je iznenadilo što je buka uopće poboljšala vrijeme reakcije, a mislili su, kažu, da na vožnju i reflekse neće utjecati uopće ili će ih čak pogoršati. Također, utvrđeno je da žene u prosijeku na opasnost reagiraju nekoliko sekundi brže od muškaraca. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,