Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje otkriva zašto se većina beba rađa noću, te na koji dan se rodi najviše beba

Preuzmite sliku

 

Mnoge porodice možda imaju priču o bebi koja je rođena nekoliko minuta nakon herojske vožnje njihovih roditelja u bolnicu usred noći. Na osnovu ovih priča, lako je zamisliti da bebe odlučuju vidjeti svijet kada smo najmanje pripremljeni, odnosno noću, piše Bright Side.

Pitali smo se da li naučnici imaju odgovor zašto su roditelji s vremena na vrijeme blagoslovljeni bebom koja odluči da se pojavi kada je vani mrak. A u odjeljku bonusa otkrit ćete dan u sedmici koji je najpopularniji za dolazak beba, prenosi Tuzlanski.ba.

Sve dolazi iz epohe pećina i mamuta

Možda postoji evolucijski razlog zašto se naše bebe rađaju noću. Možda je za naše pretke bilo sigurnije rađati noću kada su se drugi ljudi iz njihovih plemena okupljali i mogli novoj mami pružiti više zaštite i pomoći. Noć je možda bila sigurnije vrijeme za porođaj bez straha od predatora.

 • I mamino tijelo ima način da se nosi s tim

  Hormoni igraju veoma veliku ulogu u tome zašto bebe žele da vide svijet noću. Melatonin, taj škakljivi hormon koji nas uljuljkava u blagoslovljen san, također pomaže da se započne porođaj. Trudnici ponekad može biti veoma teško zaspati, ali količina melatonina raste do kraja trudnoće. Ovaj hormon čini kontrakcije jačima u kombinaciji sa hormonom rođenja, oksitocinom.

  U igri je i način na koji žena porađa svoju bebu

  Prema istraživačima, većina američkih beba rođena je između 1 ujutro. i 7 ujutro I mnoge bebe se rađaju u 8:00 ujutro, ovo je najčešći minut za rođenje.

 • Naučnici imaju objašnjenje za ovo pravilo. Bebe koje su rođene prirodnim putem, bez intervencije, vide svijet po obrascu noć/dan. Bebe, koje se rađaju carskim rezom, najčešće se rađaju ujutro, a vrlo je malo porođaja carskim rezom noću.

  Bonus: Postoji najpopularniji dan u sedmici kada se rađa većina beba

  Prema studijama, većina beba u SAD-u se rađa utorkom u poređenju sa najmanjim brojem u  nedjelju. Što je još više iznenađujuće, veća je vjerovatnoća da će se porođaji u subotu i nedjelju dogoditi u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima nego porođaji od ponedjeljka do petka.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,