Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje otkrilo da većina muškaraca ne mijenja donji veš svaki dan

Preuzmite sliku

Istraživanje koje je provela online trgovina OnBuy, na 2 790 muškaraca i žena otkrilo je koliko loše ljudi drže do higijene.

Postavilo se pitanje redovnog mijenjanja donjeg veša a čak 22% muškaraca odgovorilo je da nema tu naviku. Ništa bolje nisu bile ni žene, 18% njih ne čini to svakodnevno. Jedan od 20 muškaraca rekao je da iste gaće nosi i više od pet dana prije nego ih promijeni.  Otkriveno je i da 76% muškaraca i 69% ženasamo okrene na drugu stranu prije novog nošenja. Na pitanje koliko često kupuju novo , 13% muškaraca kaže svake tri godine, a istu naviku ima i 4% žena.

  • Stručnjak za čišćenje iz EOT Cleaning, Ivan Ivanov, tvrdi da se gaćice trebaju prati nakon svakog nošenja: “Ako želite održavati pravilnu higijenu, onda biste odjeću, a pogotovo donji veš i opremu za trening, trebali prati nakon svakog nošenja.”

    Također preporučuje da se koristit antibakterijsko sredstvo za pranje odjeće i da se koristi temperatura od 40 do 60 stepeni pri pranju. Dermatologinja dr. Nichola Cosgrove rekla je da donji veš služi kao barijera između intimnih dijelova tijela i odjeće koju nosimo nekoliko puta prije pranja poput traperica.

    Jednostavnije je oprati donji veš nego odjeću, a ako ga ne mijenjate redovno možete razviti bakterije poput E. Coli, stafilokoka, streptokoka i mnogo drugih – one vole vlažna i topla mjesta. Osim toga, možete dobiti gljivičnu infekciju i upalu mokraćnih puteva.” (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje