Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje: Marihuanu najčešće koriste siromašni i manje obrazovani građani

Istraživanje sprovedeno u SAD, a zasnovano na podacima o konzumiranju marihuane u desetogodišnjem periodu otkriva načešći profil jednog konzumenta. Ustanovljeno je da marihuanu najčešće konzumiraju siromašni i manje obrazovani građani.

Istraživači Steven Devenport i Donathan Kolkins ustanovili su da konzumenti marihuane imaju slične navike kao osobe koje konzumiraju cigarete.

Studija otkriva da se od ranih 1990-ih godina broj onih koji konzumiraju marihuanu povećao sa jedne na devet osoba, i na jednu od tri osobe u 2013. godini.

Koliko se u poslednjih 20 godina povećao broj korisnika marihuane govori podatak da je prije dvije decenije korištenje marihuane bilo zastupljeno na nivou konzumacije alkohola, a danas se nalazi u rangu konzumiranja cigareta.

Istraživanjem je ustanovljeno da 19 odsto konzumenata marihuane u 2012. i 2013. godini u SAD nema diplomu srednje škole. Osim toga, 29 odsto korisnika tog opojnog sredstva godišnje zarađuje manje od 20.000 dolara.

Zakoni u mnogim zemljama u poslednjih 20 godina postali su liberalniji pa je i broj onih koji su krivično odgovarali zbog distribucije ili konzumacije marihuane drastično opao. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,