Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Evo šta će muškarac prvo pogledati na ženi koja ga je zainteresovala

Preuzmite sliku

Naučnici s Velsli koledža i Univerziteta Kanzas zamolili su više od sto studenata da posmatraju fotografije muškaraca i žena.

Potom je trebalo da kažu da li mogu da zamisle određenu osobu kao potencijalnog prijatelja ili smatraju da bi s njom mogli da ostvare ljubavnu/seksualnu vezu. Naučnici su naročito pazili na jednu stvar – pokrete očima. Naime, to bi trebalo da otkrije kako ispitanici doživljavaju osobe na slikama.

Kuda prvo ide pogled?

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da muškarci koji gledaju ženu u lice  nisu zainteresovani za nju. Pazite sada: ako muškarac smatra ženu atraktivnom, najprije gleda grudi i bokove.  Dakle, prema ovom istraživanju kontakt očima uopšte nije važan?!

Objašnjenje tog ponašanja

Premda sve pomalo zvuči kao kliše, ne smijemo prebacivati muškarcima. Rezultati istraživanja odgovaraju evolucijskim istraživanjima – koja su pokazala da su i “pramuškarci” prvenstveno obraćali pažnju na tijelo žene. Naime, muškarci žele da provjere da li je žena “pogodna za nastavak loze”, a to im govore tjelesni atributi.

 • Šta muškarci prvo gledaju na goloj ženi?

  Sigurno ste malo znatiželjni, zar ne? Kako bismo zadovoljili znatiželju, pronašli smo anketu u kojoj je učestvovalo 12.000 muškaraca – odgovarali su na jedno pitanje: “Gdje najprije gledaju muškarci kad ugledaju golu ženu? “U anketi su učestvovale i žene – pretpostavljajući gdje muškarci najprije pogledaju. Imamo rezultate

  Dakle, gde muškarci najpre pogledaju kad ugledaju golu ženu? Na…grudi! Da, opet grudi! Čak 51% žena pretpostavilo je da muškarci najprije gledaju grudi. I dobro su pretpostavile. Naime 45% muškaraca priznalo je da su grudi favorit.

  Međutim, to ne znači da muškarci povezuju vašu privlačnost s vašim grudima (male, velike, čvrste itd.). To znači da samo tamo gledaju – možda baš zato jer to prvo vide kad žena stoji frontalno gola ispred njih. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,