Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Čokoladno mlijeko je djelotvornije od bilo kojeg sportskog pića

Preuzmite sliku

Sportska dijeta ne ukazuje baš na nešto slatko i ukusno. Ipak, mnoga istraživanja uvjeravaju nas u suprotno.

Čokoladno mlijeko, predstavljeno kao bezvrijedna hrana koja dovodi do dječije pretilosti, vraća se s nepredviđenom novom reputacijom: savršen napitak za sportske momke i djevojke nakon iscrpljujućeg treninga, piše Bright Side.

Čokoladno mlijeko je nutritivno savršeno

Nakon treninga, sportisti mogu smanjiti bolove i ukočenost u mišićima konzumiranjem prave količine proteina i ugljenih hidrata. Idealan omjer je 4 grama ugljikohidrata i 1 gram proteina. I za razliku od sportskih pića ili čak običnog mlijeka, čokoladno mlijeko savršeno postiže ovaj omjer. Poput mlijeka, sadrži puno hranjivih sastojaka, uključujući kalcij, magnezij, vitamine A, B, D i kalij. Iako mlijeku nedostaju ugljikohidrati i kalorije, čokoladno mlijeko to nadoknađuje šećerima i kakaom. To je i nutritivno zaokruženo piće od sportskih pića, jer čokoladno mlijeko sadrži zdrave masti i minerale koji se prirodno javljaju, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Čokoladno mlijeko je izvrsno piće za oporavak

    Čokoladno mlijeko nadoknađuje tjelesne gubitke  i u tečnosti i u hranjivim sastojcima. Pruža kraće vrijeme oporavka od sportskih napitaka i brže obnavlja iscrpljene mišiće vraćajući im svoj vrhunski potencijal. Istraživanje je pokazalo da su sportisti koji su pili čokoladno mlijeko imali mnogo bolje rezultate nakon pauze od onih koji su pili sportska pića. Tako pomaže sportašima da pojačaju svoju snagu i u cjelini poboljšaju svoj trening.

  • Čokoladno mlijeko je neophodno za obnavljanje mišića

    Prvih 30 do 45 minuta nakon treninga predstavlja priliku za sportiste kada su mišići najprihvatljiviji za proteine ​​i šećer koje će koristiti za obnovu. Čokoladno mlijeko stvara trenutni porast inzulina, unoseći šećer u mišićno tkivo. Popravlja tkivo i pospješuje rast mišića bolje od sportskih pića. Njegov protein također nam pomaže da izgubimo masnoće i dobijemo više vitkih mišića od bilo koje druge alternative. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje