Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istanbulske cisterne danas spoj kulture i dugogodišnje historije (FOTO)

Preuzmite sliku

Cisterne izgrađene za potrebe stanovništva u Istanbulu, koji je stoljećima bio prijestolnica Bizantskog i Osmanskog carstva, danas su neizostavni dio kulturnog nasljeđa tog grada.

Svojevrsne riznice kulture Istanbula, grada sa dugogodišnjom historijom, su cisterne Yerebatan (Bazilika), Nuruosmaniye, Binbirdirek i Serefiye.

Coskun Yilmaz, direktor Uprave za kulturu i turizam u Istanbulu, izjavio je kako je u gradu na Bosforu, zbog nedostatka izvora vode izgrađen veliki broj cisterni kako bi tokom ljetnog sušnog perioda bile dostupne dovoljne količine vode.

Yilmaz je kazao kako su ove građevine koje potiču iz perioda Rimskog i Bizantskog carstva bile otvorenog i zatvorenog tipa.

”Najbolji primjeri za cisterne zatvorenog tipa su Yerebatan i Binbirdirek. Najveća zatvorena cisterna u Istanbulu je Yerebatan. Izgrađena je nakon pobune Nika 532. godine od strane cara Justinijana I, a gradilo ju je 7.000 radnika. Zbog toga što je izgrađena na mjestu bazilike koja je uništena u požaru 475. godine nosi i naziv cisterna Bazilika”, rekao je Yilmaz.

Dodao je kako je upravo ona danas najposjećenija cisterna u Istanbulu i služi kao svojevrsni muzej i prostor za održavanje nacionalnih i međunarodnih aktivnosti.

U 2017. cisternu Yerebatan posjetilo je 1.014.326 ljudi, od toga 500.362 strana i 513.964 domaća turista.

”Druga najveća zatvorena cisterna u Istanbulu Binbirdirek je s vremenom presušila i od 16. stoljeća služi kao atelje. Danas je pod upravom Grada Istanbula“, pojasnio je Yilmaz.

Najpoznatija cisterna otvorenog tipa u Istanbulu, prema riječima Yilmaza je Fildami, smještena na Bakirkoyu za koju se pretpostavlja da je izgrađena tokom vladavine cara Valensa. Danas služi za različite kulturne manifestacije. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje