Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ispunjava posljednje želje: Upoznajte najplemenitijeg bolničara na svijetu

Preuzmite sliku

Mnogi ljudi odu s ovog svijeta bez sreće koju pričinjava ispunjenje posljednje želje.

Supružnici koji se uslijed starosti i bolesti suočavaju sa smrtnom opasnošću izrazili su želju da posljednji put zajedno odu na obalu mora. Svoju namjeru saopštili su Nizozemcu Keesu Veldboeru koji se cijelog života brine o ljudskom zdravlju.

Riječ je bolničaru koji je 20 godina radio kao vozač saniteta, a sada ispunjava posljednje želje najtežih pacijenata.

Dobrotvorna organizacija Stichting Ambulance Wens ispunjava radošću posljednje dane života najtežih bolesnika. Mogu se pohvaliti podatkom da su ispunili posljednju želju više od 14.000 smrtno bolesnih pacijenata.

Sve je počelo kada je Veldboer pitao teško oboljelog pacijenta Marija Stefanutta kako ga može usrećiti. Penzionisani je pomorac bez razmišljanja rekao da želi vidjeti luku u Rotterdamu posljednji put. Veldboer nije gubio vrijeme. Organizovao je odlazak pacijenta do pristaništa, ali i posljednju plovidbu bivšeg pomorca.

Godinu dana kasnije Veldboer je sa svojom suprugom Ineke pokrenuo organizaciju koja radi sve kako bi usrećila najteže pacijente. Posljednjih godina organizuje brojna putovanja u Nizozemskoj i cijelom svijetu.

Želje se pacijenata razlikuju, a Veldboer se trudi ispuniti svaku. Pacijente je vodio na umjetničke izložbe i nogometne utakmice. Jednom tinejdžeru je pomogao da posjeti Švicarsku i prvi put se popne na visoku planinu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,