Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispod piramide u Meksiku pronađen vještački kanal za vodu

Preuzmite sliku

Arheolozi su u poznatom meksičkom arheološkom centru i drevnom centru civilizacije Maja, gradu Palenque, pronašli vodeni kanal ispod grobnice kralja Pakala, javlja Anadolu Agency (AA).

Arheolog Arnoldo Gonzales tvrdi kako je grobnica kralja Pakala, izgrađena između 683. i 702. godine, namjenski građena na već ranije izgrađen kanalu kroz koji protiče voda. Prema njegovim mišljenju kanal se može dovesti u vezu sa dva grobna kamena koji se nalaze u unutrašnjosti piramide. Tijelo preminulog kralja bi se, kroz specijalno izgrađene otvore, uranjalo u vodu i na taj način pokojnik bi mogao započeti putovanje u zagrobni život.

Novootkrivenin kanal ispod piramide kralja Pakala širok je 60 centimetara i isto toliko visok te je povezan sa drugim kanalima u Palenque.

Direktor Nacionalnog antropološkog i historijskog instituta u Navi Pedro Sanchez kaže kako je voda kod Maja prisutna u vjerskoj i obrednoj simbolici. On kaže kako su Maje vjerovale da sve počinje i završava u vodi.

Palenque, također poznat pod imenom Lakamha što znači “velika voda”, jedan je od centara civilizacije Maja u južnom dijelu Meksika. Prema arheološkim nalazima grad je cvjetao u 7. stoljeću. Ruševine Palenque datiraju između 266. godine stare i 799. godine nove ere. Ovo područje je dugo godina bilo prekriveno džunglom. Do 2005. godine otkrivena je grad koji zauzima ukupno 2,5 kvadratna kilometara. Arheolozi smatraju da je to tek deset posto od stvarne veličine Palenque.

Ovo mjesto je danas poznato arheološko nalazište i mjesto koje posjećuje na hiljade turista iz cijelog svijeta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,