Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispijanje kafe u svijetu: Da li biste probali crni napitak sa sirom, cimetom, alkoholom…?

Preuzmite sliku

Neke se kuhaju samo od zrnaca kafe, dok druge imaju neobične kombinacije koje nisu za svakoga

Ljudi diljem svijeta započinju svoj dan ispijanjem kave. Ipak, ovaj jutarnji ritual se razlikuje u pripremi i sastojcima. U nekim krajevima je nepojmljivo koristiti začine poput cimeta, papra i sira dok je u drugim sasvim uobičajeno.

Ovo su neke vrste kafa koje su specifične za pojedine zemlje.

Kaffeost­ Finska

Finci svoju kafu prelijevaju preko kockica sira. Iako ovo ne izgleda nimalo privlačno, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju.

Turska kafa

Pržena i usitnjena zrnca kafe se kuhaju u vreloj vodi u posebnoj limenoj posudi koja se zove džezva. Turska kava je posebna jer se priprema nefiltrirana pa se na dnu pojavljuje talog. On se ne baca nego se pije.

Yuanyang ­ Malezija

Koefinski se napitak se može poslužiti topao ili hladan. Sastoji se od 30 posto crne kafe i 70 posto hongkoškog čaja s mlijekom koji je mješavina crnog čaja i mlijeka.

Potpuno bijela­ Australija

Slična je latte kafi, no manja je. Omiljeni australski napitak ima gustu kremu od mlijeka koja se dobiva kada se drži na vrućoj pari.

Frappe ­ Grčka

Frappe je omiljeno ljetno piće u Grčkoj. Radi se od instant kafe s ledom koja je obilato prekrivena mliječnom pjenom. Izmislio ju je Nescafe 1957.

Rimski espresso ­ Italija

Uz pravi talijanski espresso uvijek ide kriška limuna. On izvlači slatke okuse iz kave.

Cà phê đá ­Vijetnam

Vijetnamska hladna kafa je istovremeno jako slatka i veoma jaka. Njezin temelj je tamna pržena kafa koja se stavlja u šalicu izmiješanog mlijeka i leda. Potom sve to prolazi kroz francuski kapajući filter.

Café de Olla – Meksiko

Tradionalni meksički napitak koristi neobrađenu šećernu trsku koja se zove piloncillo i u njega se uranja štapić cimeta. Običaj je da se pije iz glinene šalice jer mještani vjeruju da to izvlači okuse.

Café Touba – Senegal

Uobičajeno je kafu začiniti gvinejskim paprom, a ponekad i klinčićem. Začini se miješaju sa zrncima kafe i prže, a zatim se sve melje. Na kraju se cijela smjesa filtrira. Kafa je jaka i odlična za razbuđivanje.

Cafezinho – Brazil

Cafezinho je najpopularnije piće među mještanima. Poslužuje se u malim šoljicama, no iznimno je snažna. Izmiješana je sa šećerom i preslatka.

Cafe Bombon – Španjolska

Ko voli velike količine šećera, oduševit će ga ova kafa. Jako je gusta, a dobiva se ubacivanjem jednake količine kondenziranog mlijeka i šećera u crnu kafu.

Irska kafa – Irska

Irska kafa je mješavina kafe i koktela. Nastaje od kombinacije irskog viskija, šećera i vruće kafe, a na vrhu se nalazi gusti sloj vrhnja.

Wiener Mélange – Austria

Austrijska kava je slična cappuccinu. Zapravo, to je espresso preko kojeg je preliveno upareno mlijeko i mliječna pjena. Često se dodaje tučeno vrhnje i kakao u prahu.

Café au lait – Francuska

Francuski napitak je kombinacija iste količine uparenog mlijeka i svježe skuhane kafe. Bitno je da se nalazi u velikoj šalici da bi se tijekom ispijanja mogao namakati kroasan.

Začinjena kafa – Maroko

Marokanska crna kafa se miješa sa raznim začinima poput kardamoma, crnog papra, cimeta, klinčića i muškatnog oraščića.

Kubanska kafa – Kuba

Kubanska kafa se pije u malim šoljicama, no izrazito je jaka. Ustvari, to je espresso koji sadrži puno šećera. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,