Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iritacija, reproduktivno zdravlje, alergije: Zašto je bolje prestati koristiti toalet papir?

Preuzmite sliku

 

Toaletni papir se čini kao krajnja neophodna higijena kupatila. Ali, zapravo, u mnogim azijskim zemljama ljudi ga nemaju ni u kupatilima, piše Bright Side.

Kada je toalet papir u pitanju, većina nas želi najmekšu rolu sa najlepšim mogućim mirisom, ali velike su šanse da ni ne razmišljamo o tome kako to možda nije najzdraviji način da ostanete čisti, prenosi Tuzlanski.ba.

Mi smo odlučili da otkrijemo zašto upotreba toalet papira možda nije najbolji izbor za vaše zdravlje.

1. Može iritirati vaše intimne dijelove

Uvijek je važno pročitati etikete kada kupujete određeni proizvod, a iako je toaletni papir higijenski proizvod, kompanije odbijaju da navedu sve sastojke, tvrdeći “pravo na poslovnu tajnu”. Ipak, opasna hemikalija zvana formaldehid se često koristi u toaletnom papiru kako bi ga učinio jačim i mekšim. Formaldehid može biti vrlo iritantan za vaše intimne dijelove i može uzrokovati da vaše oči, koža i grlo postanu osjetljiviji.

2. Može izazvati alergije

Mirisni toalet papir zasigurno dobro miriše i može biti lijep dodatak vašoj kupaonici, ali ovi atraktivni parfemi zapravo mogu dovesti do alergija. Kako bi toaletni papir mirisao na proljetni vrt, kompanije često koriste umjetne mirise koji mogu poremetiti zdravu pH vrijednost vaših intimnih dijelova, pa čak i uzrokovati gljivične infekcije.

 • 3. Može uticati na vaše reproduktivno zdravlje

  Kupovina recikliranog toaletnog papira može izgledati kao svjestan izbor, ali često sadrži moćan endokrini disruptor zvan bisfenol A ili BPA. BPA je hemijski sličan hormonu estrogenu, koji je ključan za plodnost i funkcionisanje materice. Budući da oponaša estrogen, BPA može dovesti do problema s reprodukcijom. Zapravo, izbjegavanje BPA je jedna od prvih stvari koje medicinski stručnjaci preporučuju ženama koje žele da zasnuju porodicu.

  4. Možda ne radi svoj posao

  Iako bi vam toalet papir trebao pružiti osjećaj čistoće, možda nije najefikasniji način čišćenja intimnih dijelova. Osim što izaziva iritaciju, brisanje toalet papirom nosi rizik od širenja klica i fekalnih materija na ruke i nokte. Korištenje bidea, na primjer, može biti bolji način da ostanete čisti, a budući da koristite samo vodu, ona je i nježnija za vašu kožu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,