Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Instagram priprema verziju samo za djecu

Preuzmite sliku

Instagram nije popularan samo među milenijalcima.

Mnogi mladi ljudi također redovno koriste ovu aplikaciju za fotografije. Međutim, korištenje je dopušteno tek nakon napunjenih 13 godina. Zato bi matična firma Facebook željela razviti foto platformu za djecu. Uz to, žele učiniti više za zaštitu maloljetnika na klasičnoj verziji Instagrama.

„Uzbuđen sam što mogu objaviti da smo prepoznali rad s mladima kao prioritet za Instagram i dodali ga na našu listu prioriteta“, napisao je Vishalov Shah iz Instagrama u objavi svojim zaposlenicima, te dodaje:

„Izgradit ćemo novi stup za mlade unutar Community Product Group kako bismo se usredotočili na dvije stvari: (a) ubrzavanje rada na integritetu i zaštiti podataka kako bismo osigurali najsigurnije iskustvo za mlade i razvoj verzije Instagrama koja omogućava mlađima od 13 godina da prvi puta sigurno koriste Instagram.”

U prošlosti je bilo sve više i više izvještaja o maltretiranju i uznemiravanju tinejdžera na platformi. Rad s mladima jedan je od prioriteta Instagrama, citirana je interna poruka osoblja. Cilj je poboljšati zaštitu podataka „kako bi tinejdžerima pružio najsigurnije moguće iskustvo“ i stvoriti verziju Instagrama s kojom mlađi od 13 godina mogu sigurno koristiti aplikaciju za fotografije.

Slično kao „Messenger Kids“ Instagram je zapravo dopušten tek od 13. godine. Ipak, postoji mnogo djece koja aplikaciju koriste već ranije. Prema Facebooku, uskoro će biti dodatnih sigurnosnih mjera. Ako se djeca prijave na platformu usprkos zahtjevima, treba ih barem nagovoriti da stave postavke računa na „privatno“. Osim toga, žele spriječiti odrasle da izravno pišu korisnicima mlađim od 18 godina, ako ih već ne prate. I na kraju, odraslima treba otežati pronalazak maloljetnika na platformi i praćenje njihovih računa.

Uz sve to, tu će biti i dječja verzija aplikacije za fotografije. Glasnogovornik Facebooka izjavio je za Guardian da firma razvija verziju Instagrama pod nadzorom roditelja. Slična je aplikaciji „Messenger Kids“, koja je namijenjena djeci u dobi od šest do dvanaest godina.

„Djeca sve više pitaju roditelje mogu li se koristiti aplikacijama koje će im pomoći da budu u toku sa svojim prijateljima. Trenutno nema puno mogućnosti za roditelje pa radimo na izradi dodatnih proizvoda… koji su prikladni za djecu i kojima upravljaju roditelji”, rekao je glasnogovornik. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,