Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inovativna tehnologija: Zašto policija koristi vrata automobila kao zaklon u pucnjavi?

Preuzmite sliku

Svi smo u evropskim i američkim filmovima gledali kako se u pucnjavi policija, držeći kriminalca na nišanu, skriva iza vrata svojih automobila, piše Fishki.net

Koja je svrha, jer postoji mit da vrata automobila nisu dizajnirana za takvu zaštitu?

Za razliku od mnogih filmskih mitova, ovaj je prilično istinit. Od 2010. u Americi su policijski automobili koji bi mogli biti u pucnjavi nadograđeni. Unutra je postavljeno nekoliko posebnih ploča. Oni mogu zaustaviti metak ispaljen iz raznovrsnog  vatrenog oružja, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Inovacija se pojavila relativno nedavno, a policija se počela sakrivati ​​iza vrata mnogo ranije. Da, i inovacija se ne odnosi na sve automobile, a automobili su obično stari i bez metalnih ploča. Ali, sakrivaju se i iza tih vrata, jednostavno preko njih baceći pancirku, ta je praksa uobičajena još od razdoblja Afganistana.

    Bez “oklopa” vrata će vjerovatno probiti metak, ali ipak postoji šansa. To može biti ili rikošet, ili promjena putanje, ili će metak jednostavno izgubiti određeni dio svoje razorne moći. Osim toga, metku će biti puno teže oštetiti vitalne organe i postoji šansa da ako i dođe do povrede, ona neće biti toliko ozbiljna.

  • Postoje i drugi razlozi. Kada je opsada u toku, policija ne puca toliko na objekat koliko ga drži na nišanu i kontroliše. Naslonjen na vrata, policajac može duže vrijeme ostati u statičnom položaju držeći metu na nišanu. A budući da čekanje može imati i drugačiji epilog, u apsolutno svakom trenutku policajci radije drži vrata otvorena kako bi mogli znatno brže reagovati. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,