Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Influenserka protjerana s Balija jer se slikala gola na svetom stablu

Preuzmite sliku

Ruska influenserka i njen suprug izgnani su s otoka Balija jer se ona fotografisala naga na svetom stablu i time prekršila lokalne kulturne običaje, obavile su indonezijske vlasti.

Alina Fazleeva koja ima hiljade pratitelja na Instagramu, pozirala je naga na stablu banjana (bengalska smokva) starom 700 godina na mjestu hrama u okrugu Tabanan. Fotografija, koju je snimio njen suprug Andrej Fazleev, a objavljena je na Instagramu i postala viralna, razljutila je lokalno hindusko stanovništvo.

“Bavili su se aktivnostima koje ugrožavaju javni red i ne poštuju lokalne običaje”, rekao je novinarima Jamaruli Manihuruk iz useljeničke službe na Baliju.

Par će “biti kažnjen i prognan” i zabranit će im se boravak u cijeloj Indoneziji najmanje šest mjeseci, a “morat će se podvrgnuti i obredu pročišćenja na svetom mjestu u skladu s lokalnim vjerovanjima”, rekao je.

Alina Fazleeva ispričala se na Instagramu i priznala da je počinila “veliku grešku”.

“Mnogo je svetih mjesta na Baliju, no nisu sva označena”, objasnila je razlog svog prijestupa.

Guverner Balija Wayan Koster upozorio je da neće tolerisati turiste koji ne poštuju lokalnu kulturu ili hinduizam, dominantnu religiju na tom otoku.Gotovo 200 ljudi prognano je s Balija, kultnog turističkog otoka, zato što su kršili mjere ograničenja u pandemiji covida-19.

U aprilu su indonezijske vlasti protjerale kanadskog glumca i samoproglašenog gurua sreće koji je objavio video kako gol pleše na brdu Batur, vulkanu na Baliju koji se smatra svetim. Kanađanin je na tom brdu posve gol plesao ritualni ples novozelandskih Maora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,