Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Indijci zasadili 66 miliona stabala za samo 12 sati

Preuzmite sliku

U vrijeme ozbiljne ekološke ugroženosti planete, Indija je, kao jedan od najvećih svjetskih zagađivača, napravila korak ka poboljšanju.

Oko milion i pol volontera u saveznoj državi Madhya Pradesh, posadilo je 66 miliona sadnica drveća. One su posađene uz obalu Narmada rijeke, a u sklopu jedne od najvećih ekoloških akcija u historiji.

U cilju borbe protiv klimatskih promjena, Indija se Pariskim sporazumom obavezala da će do 2030. godine pošumljavati pet miliona hektera zemljišta. Prethodne godine volonteri u Uttar Pradesh saveznoj državi posadili su više od 50 miliona sadnica drveća, ali se ipak očekuje potvrda komisije da će ovogodišnja sadnja premašiti Guinnessov rekord.

Kampanja je organizovana od strane savezne vlade Madhya Pradesha,, a u okviru nje je posađeno preko 20 različitih vrsta drveća. Jedan od vladinih predstavnika izjavio je da su volonteri, koje su činili djeca i stariji, između 7 i 19 sati posadili 66,3 miliona sadnica, i da se sadnjom ovog drveća ne spasava samo Madhya Pradesh, nego cijeli svijet.

Inače, sadnja drveća je višestruko korisna za planetu – prije svega zbog toga što smanjuje emisiju ugljendioksida, jednog od faktora klimatskih promjena, tako što ga apsorbujući uklanjaju iz vazduha, a pri tom oslobađaju kiseonik.

Ova ekološka akcija za Indiju predstavlja značajan korak, s obzirom na to da je ona, po emisiji ugljendioksida, treći po redu zagađivač u svijetu. Na prvom mjestu je Kina, a na drugom SAD. (Noizz.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,